Hovedutvalgsleder Trine Noodt har krevd å få saken opp til politisk behandling, etter at administrasjonen før sommeren sendte ut melding om at SFO-tilbudet i Kåfjord ikke ville bli videreført i høst.

I Alta kommunes retningslinjer for skolefritidsordning står det at det ved søknadsfristens utløp må være behov for minst fem heltidsplasser før oppretting av SFO-tilbud kommer på tale. Når behovet kommer under fem plasser, er det grunnlag for å legge ned tilbudet.

Dette har kommunalleder Mads Stian Hansen forholdt seg til når han nå ber hovedutvalget for oppvekst om å legge ned SFO-tilbudet ved Kåfjord skole.

Nesten 400.000 kroner

I Kåfjord er det bare kommet inn fire søknader, hvorav tre er heltidsplasser og en er halv plass.

– En videreføring av SFO-tilbudet ved Kåfjord skole er beregnet til 116.000 kroner for høsten 2014. Konklusjonene i tilknytning til regnskapsrapportene for 2014 tilsier at det ikke er budsjettmessig dekning for å videreføre tilbudet, fastholder Hansen i saksframlegget.

Dersom tilbudet videreføres for SFO-året 2014/2015, vil netto kostnad for våren 2015 beløpe seg til 253.000 kroner. det vil si at ett år på SFO for fire barn i Kåfjord vil koste kommunen 369.000 kroner.

– Prinsipielt feil

Kåfjord bygdelag har gitt uttrykk for at de ønsker å subsidiere den siste nødvendige plassen, for på den måten å kunne berge SFO-tilbudet. Bygdelaget vil da måtte subsidiere 1,5 plasser, tilsvarende 19.000 kroner for høsten 2014 og 27.000 kroner for våren 2015.

– Det blir prinsipielt feil å skulle gå inn på slike ordninger for å kunne opprettholde et kommunalt tjenestetilbud, fastslår Hansen, som dermed sier nei takk til almissen fra bygdelaget.

– Mister sin verdi

Hovedutvalgsleder Trine Noodt har gått ut og nærmest lovt at politikerne vil «rydde opp» og reversere den administrative avgjørelsen. Og Hansen aner nok hva som kommer i hovedutvalgsmøtet på mandag, for i sin vurdering kommer han med en klar advarsel til politikerne:

– Avvik fra vedtatte retningslinjer vil skape presedens for tilsvarende saker senere. Retningslinjene vil dermed miste sin verdi på dette punktet og dermed svekkes som et styringsdokument i forbindelse med opprettelse og/eller nedlegging av SFO-tilbud.

– Naturlig tilbud

Trine Noodt er imidlertid opptatt av at man må si B når man har sagt A.

– Kommunestyret har sagt at vi skal ha skole i Kåfjord, og med en barneskole følger det også med behov for SFO-tilbud. Det er derfor naturlig at det er et SFO-tilbud i Kåfjord. Hvor skal ungene gjøre av seg etter skolen hvis de ikke har et SFO-tilbud? Det er ikke rimelig å kreve at de sendes til andre skoler, sier Noodt til TV Nord.

– Er det sånn at alt skal reddes, for enhver pris?

– Kommunestyret har sagt at skolestrukturen skal se sånn ut, og da må administrasjonen finne en bedre måte å ta inn nødvendige kutt enn å legge ned SFO-tilbudet i Kåfjord.