Det var NRK som meldte om saken torsdag morgen, der Tromsø er pekt ut som nytt lokaliseringssted for mattilsynsvirksomheten ved de to nordliste fylkene. Spørsmålet om endring av Matloven for å slå sammen flere kontorer i Mattilsynet er nå ute på høring, der fristen gikk ut 11. august.

Ingen kommentar

Regiondirektøren for Troms og Finnmark, Torkjell Andersen, har ingen kommentar til det forslaget som er levert departementet.

– Det er administrerende direktør i Mattilsynet, Harald Gjein, som har hånd om denne prosessen, jeg har derfor ingen kommentar til det forslaget som er lagt fram for departementet i dag, sier Andersen til Altaposten.

Han forteller at regionkontoret i Kautokeino har 14 ansatte, i tillegg er det ansatte i flere andre kommuner.

Forelås nedlagt

I et forslag til Landbruks-og matdepartementet om omorganisering av Mattilsynet, har adminstrerende direktør Harald Gjein foreslått at tilsynet skal slankes fra tre til to nivåer.  Forslaget fra Gjein er et resultat av regjeringens forslag til forenkling av Mattilsynets organisering. Høringsfristen for dette gikk ut 11. august og er nå tilbehandling i Mattilsynets eierdepartementer, som er Landbruks- og matdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet. Forslaget innebærer at dagens distriktskontorer og regionkontorer slås sammen til ett nivå.

Lik klagebehandling

– Vi ønsker å bruke mindre ressurser på administrasjon og mer på tilsynsvirksomhet. Ikke minst gjelder det gjelder tilsyn med dyrevelferd, der jeg har bedt Mattilsynet gjøre mer, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug. Hun understreker at man ønsker å ha et system for klagebehandling som sikrer lik behandling over hele landet.

– Vi har sett eksempler ulik praksis som følge av at klagebehandlingen er spredt over hele landet, sier landbruks- og matministeren.

– Målet med ny organisering av Mattilsynet er å frigjøre tid og ressurser, slik at vi kan føre mer tilsyn, veilede og utvikle regelverket, sier administrerende direktør Harald Gjein.  På Mattilsynets hjemmeside skriver Gjein at tilsynet ønsker å bruke mindre tid på administrasjon og mer på tilsynsvirksomhet.

Forslaget til ny organisering innebærer blant annet at hovedkontoret skal overta all behandling av klager, en oppgave som i dag ligger hos de åtte regionkontorene.

Regionkontoret for Troms og Finnmark ligger i dag i Kautokeino og har distriktskontorer  for Finnmark i Hammerfest, Alta, Karasjok, Vadsø, Kirkenes og Båtsfjord, samt  Finnsnes, Storslett, Harstad og Tromsø i Troms.

Til kamp for jobbene

Kautokeino-ordføreren lover kamp for kontoret og arbeidsplassene. Han liker dårlig forslaget om å flytte arbeidsplassene til Tromsø, men regner med støtte fra Sametinget, fylkeskommunen og nabokommunene for å bevare arbeidsplassene.

– Jeg er kun kjent med denne saken fra nyhetene  i morges og må si at jeg er overrasket over det forslaget som Mattilsynets direktør har fremmet i samband med høringen til eierdepartementene, som ønsker å endre Matloven, sier Hætta.

Hætta sier han ble gjort kjent med regjeringens ønske tidligere i sommer om å gjøre endringer, men han er ikke kjent med at forslaget skulle innebære flytting av statlige arbeidsplasser til Tromsø. Og dersom Mattilsynets rolle i reindrifta skal styrkes, må tilsynet settes i stand til å utøve tilsyn gjennom å ha egne scootere og kjøretøyer egnet for arbeid i felt, mener han.

Fagkontor kan bli bra

– Det vi vet man har arbeidet med er å etablere et fagkontor for reindrift under Mattilsynet i Kautokeino i forbindelse med at det blir endringer i strukturen for tilsynet. Hvis det er et stort ønske om å styrke den reindriftsfaglige delen, så er vi glad for det, samtidig som vi er betenkte over at ansatte i Mattilsynet i Kautokeino ikke er kjent med forslagene som er levert til høring. Et fagkontor til Kautokeino kan få betydning for sysselsettingen og jeg vil anta at så vel fylkeskommunen som våre nabokommuner vil motsette seg at det skal foretas en flytting av statlige arbeidsplasser fra Kautokeino til Tromsø, sier ordføreren.

Han sier kommunen vil behandle høringsnotatene politisk så snart de får tak i de riktige dokumentene.

– Nå er dette så vidt jeg forstår direktøren for tilsynets utspill og så skal debartementet avgjøre saken, sier Klemet Erland Hætta til slutt.