Det er satt ned en prosjektgruppe som skal sørge for gjennomføringen av utbyggingen av spesialisthelsetilbudet i Alta. Denne består i dag av Alta kommune, Finnmarkssykehuset og Helse Nord. Ytterligere en kommune i nedslagsfeltet skal være med. I gårdagens formannskapsmøte kom det frem om at Finnmarkssykehuset hadde et ønske om at  Hammerfest kommune tar plassen i prosjektgruppa. Det forklarte rådmann Bjørn Atle Hansen i møtet.

Peker på Kautokeino

Alta kommune vil imidlertid motsette seg dette, ettersom man ikke ser hva Hammerfest har med denne saken å gjøre.

Kommunen foreslår i stedet at Kautokeino kommune går inn i prosjektgruppen, ettersom de vil ha langt større interesse i oppbyggingen av helsetjenester.

– Styringsgruppa er ikke formelt etablert enda. Den ledes av Helse Nord, og vi føler Kautokeino vil ha langt mer nytte av denne oppbyggingen enn Hammerfest, og derfor bør få være med, sa rådmann Bjørn Atle Hansen i Formannskapet.

Han fikk med seg et samlet formannskap på å sende et signal til Helse Nord om at Kautokeino er en naturlig del av de som omfattes av prosjektet, og derfor bør være med.

Avviser

Administrerende direktør i Finnmarkssykehuset, Torbjørn Aas, avviser at Finnmarkssykehuset har foreslått Hammerfest kommune til gruppa.

– Vi har sagt at kommunen skal være fra nedslagsområdet, og at Vest-Finnmark regionråd bør bestemme hvilken kommune som skal være med, sier Aas.

  – Alta kommune vil ha med Kautokeino, er det ikke bare å bestemme seg for dette?

– Det er jo nedslagsområde i hele regionen, både Karasjok, Lakselv og Hammerfest omfattes jo. Vi synes det er et poeng at det politiske organet får bestemme dette, svarer Aas.

– Naturlig med Kautokeino

Rådmann Hansen sier at han har fått informasjon om at Hammerfest er ønsket med av Finnmarkssykehuset.

– Jeg kan ikke bevise at det er sagt, men jeg har fått informasjon om det, sier Hansen.

Han synes ikke heller det er riktig at regionrådet skal bestemme dette.

– Vi må avgjøre dette oss imellom. Både jeg og formannskapet mener det er naturlig at Kautokeino kommer med, på grunn av både samisk tilknytning og at de er kommunen med desidert lengst vei til helsetjenester i Norge, sier Hansen.

Direktør i Helse Nord, Finn Henry Hansen, sier til Altaposten at man skal ha med en kommune til fra Vest-Finnmark.

– Vi har ikke tatt stilling til hvem, men det bør være en kommune med stort forbruk av tjenester i Alta, sier Hansen.