Hele 19 altabarn ble med på ramsalt sommerskole. Se de mange bildene.

– Rett og slett imponert over ungene i Alta, sier instruktør Sigve Solheim (25) fra Redningsselskapet.

...liksom bare datt i sjøen...

– Vi har lært å livredde, og hatt det artig i lag, sier ungdommen som denne uken har gått maritim skole i og særlig rundt lokalene til Alta båtforening.

– Vi har lært å seile, vi har fiska og grilla og hatt rokonkurranse, sier barna. Noen av dem har badet, til og med uten lov.

– Jeg badet ufrivillig, for jeg datt i sjøen og da er det lov, sier en av guttene.

– Og da vi hadde grilla i Tollevikfjæra og skulle ro tilbake, så blåste det opp, sier ei jente.

– Ja, men det blåste bortover også, minnes en annen.

– Ja, og så regnet det. Og da ble det bølger og båten full av vann. Opp til hit, sier ei jente og viser hvor stort svømmebasseng i jolla det ble.

Hopp i havet

Det skvalper i vei, men vær trygg; alle barna har redningsvester og instruktørene har utestemme.

– Vi var på instruktørkurs i Horten nå i mai. Vi var fire fra Alta, og vi tok livredningsprøven, sier Therese Arnesen (14) og Hege Elisabeth Jøraholmen Hansen (13), som med seg hadde Renate Haugan (14) og Henriette Ottem (15).

– Renate er hun i overlevelsesdrakten som hopper i havet nå, peker Therese.

Blosj, og nå skal barna redde den nedkjølte ulykkesfuglen. Hun ble prøvende dratt i av knestående barn. Da ga Sigve instruks som vekket minner fra før i uka, og nå ble de rette grepene gjort, og oransje storfangst havnet på flytebrygga.

Lynrask opp

– Vannskrekk æ? Nei. Like bare ikke steinbita, sier Silje Elisabeth Lange (11), som skal i sjøen og teste redningsvest som blåses opp i kontakt med vann.

– Silje bykste uti det svarte havnehavet fra bakpå den røde båten. Hun hoppet uti med et glis som var forsvunnet der hun kravlet for å komme opp. Nye kloremerker i Pioner Multi'en. S-s-så kaldt, s-s-sa Silje og trippet på dørken.

– Du va snar, sa Sigve, og holdt fram håndduk.

Pom! Sa kullsyrepatronen da vesten blåstes opp.

Ingen har vannskrekk. Bare litt bølgeskrekk, sa noen. Skip o hoi. Men så er det rokonkurranse, og Martin Wahl (13) er ankermann på det andre laget. Han nesten flyndret jolla utover og hjem. Rart ikke åra brakk. Martin har rodd siden han var seks, fikk vi vite.

Tidvis heftig

– Helt herlig. Ungdommen fra Alta tar utfordring på strak arm. Tøffe og utrolig sjøvante mange av dem, sier Sigve.

Nå er det startet unglag av Redningsselskapet i Alta, og Sigve sier han tør garantere ny sommerskole neste år. Tromsværingen har i 5 år kjørt RS sommerskole for Tromsø kommune.

– Det kan være heftig til tider, med ivrige unger og seks, sju båter på vannet. Men utrolig skøy, sier den unge sjøulk, som nå drar til Hammerfest for sommerskole der.