I natt starter laksefisket i Finnmark. Sportsfiskere vil de neste månedene bruke omkring 12 millioner kroner på fiskekort i vassdragene FeFo har forpaktet bort i Finnmark til 35 lokale foreninger.

– Kortsalget er allerede i gang hos de fleste forpakterne. Drømmen for mange er å ta storlaksen, men for de fleste er spenningen og stemningen ved elvebredden minst like viktig, heter det i en pressemelding fra FeFo.

Går til de lokale

Inntektene går til forpakterne (foreningene), og at FeFo tar en liten del av dette i avgifter (circa to millioner). En stor del av pengene som kommer inn gjennom avgiftene omfordeles og tilbakeføres til foreningen. Dette skjer etter "Robin Hood-metoden", hvor de største må betale mest. Dermed kan de små også gjøre nødvendige investeringer som oppsyn, bestandskartlegging og tilrettelegging, presiserer Eirik Palm i FeFo.

Positiv vekst

– FEFO-elvene har hatt en god utvikling. Laksebestanden i elvene har vært ved godt hold, og i løpet av 20 år har antallet fisk doblet seg mens fangsten i vekt har tredoblet seg», sier direktør Jan Olli i FeFo, som selv er en ivrig fisker:

– Det har vært en stor lidenskap siden jeg begynte i 11-12-årsaldren. Det er et fantastisk gode vi har i Finnmark, ved at de beste lakseelvene blir forbeholdt finnmarkingene, sier han.

Foto: Fefo

Lokal fortrinnsrett

Finnmarksloven er en garanti for allmennhetens tilgang til elvene. Det vil derfor aldri skje at elvene blir lagt ut til private.

– Dette er et gode som vokser i takt med verdien av sportsfisket. Vi ser et stadig mer betalingsvillig marked hvor fiskerne er villige til å betale mer, men det vil ikke bli aktuelt å la allmennhetens tilgang til lakseelvene gå på bekostning av større inntekter og privatisering, sier Olli.

Det er med andre ord slik at de lokale er de siste som skal bort, dersom fisket må reduseres og fisket må reguleres på grunn av nedgang i bestanden.

Går til de lokale