– Vi er i barsel i lag igjen, jeg og tjeldemor, sier Lana Stock.

For tre år siden ble det oppstuss og skriverier om tjelden som la egg i blomsterkassen på verandaen hos nybakt mamma Lana Stock på Amtmannsnes, og nå er det reprise. Oppi kassen har tjelden lagt egg, og inne sitter Lana i mammaperm fordi hun er i barsel med Jostein på to måneder. Forrige gang var det Anneli, som da var 3 måneder.

– Jeg syns det er utrolig rart. Blomsterkassen har vært der siden vi flyttet inn for snart fem år siden, og ingen av de andre årene har tjelden ruget i den. Tre år uten tjeld, men nå er egget på plass. Det må være et tegn, sier fuglevennen.

Urolig ruging

Foreløpig har blomsterkassen ett egg, men Lana er sikker på at det blir flere. Eggenes skjebne er hun mer usikker på.

– Dessverre må vi bruke verandaen hele tiden, den er inngangen til huset, og med treåring og baby og hund blir vi å forstyrre tjelden for mye. Det blir nok ingen kyllinger denne gangen heller, sier Lana, som prøver å skremme minst mulig.

– Kassen får hun ha i fred. Det blir ingen blomster der, sier Lana, som lurer på om en fuglevenn med peiling vet råd.

Kos med selskap

– Kanskje noen med infrarød varme kan ruge egget ut kunstig? Spør hun, og sier at hun og mannen forrige gang lurte på å fjerne kassen. Sånn at tjelden ble nødt å legge egg et mindre hjemmekoselig sted, med større sjanse for overlevelse. Det er jo katter og annet som reker rundt, sier hun.

– Særlig smart er det vel ikke, på den annen side er det koselig med selskap. Det setter jeg pris på. Men hvorfor legger den egg her, og bare i forbindelse med min mammapermisjon? Det er rart, sier den ellers yrkesaktive kvinnen.

Rundt huset til familien Stock er det annet fugleliv også, særlig måser. Men de er ikke like barselsensitive, bekrefter Lana. Det er kun tjelden som finner det maktpåliggende å verpe i den sterkt alternative rugekassen, og kun når mor inne har baby.

– Det er et tegn. Et godt omen, sier Lana.