Marco Simonsen (16) bor i Havøysund og har flere av sine venner på skole i Alta. I det siste har han vært i Oslo på rikshospitalet, og fikk tid til overs.

– Hva skal jeg gjøre, tenkte jeg, og husket en person som har gjort noe liknende tidligere. Jeg bestilte 24 hamburgere som jeg gikk langs Karl Johans gate og leverte ut til uteliggere som lå langs veien. Jeg ville kjenne på hva glede er, og det fikk jeg, sier Marco, som på Facebook skriver at han aldri har møtt så trivelige mennesker. Ingen tok notis av posen med hamburgere før han spurte om de ville ha. De ville de, og de ba også gutten sette seg så de kunne prate.

Dem som har det tungt

– Det var veldig lærerikt, og ga meg en spesiell følelse. Jeg sammenlikner den med da jeg hadde yrkesutplassering på ambulanse, sier Marco, som ønsker å havne i et yrke hvor han kan hjelpe folk som har det tungt. Aller helst å bli psykolog, men han innser at da må han jobbe mye hardere enn han gjorde på ungdomsskolen.

Marco Federico B. Simonsen er adopert, han kom fra Colombia da han var drøyt halvannet år. Hjemme i Havøysund kan pappa Magne Simonsen bekrefte at gutten har gleden i seg, og evne til å spre den.

– Han er en veldig åpen og omsorgsfull person, hele tiden opptatt av å hjelpe andre. Han kan også finne på ting som overrasker, og jo, vi er stolte av ham, sier Magne.

Kostet lite, ga masse

Marco pratet med folk med sterke skjebner, og tar nå til orde for at vi må se nærmere etter, før vi dømmer.

– Ofte assosierer vi disse menneskene med dop og at de selv har valgt å bli uteliggere, men mange har en bakgrunn som kan forklare hvorfor det ble slik, sier Marco.

– Det kostet meg lite penger, og ga masse glede. Ekte glede er å hjelpe andre mennesker, sier han.

«Sku ha fantes flere mennesker som deg Marco,» lyder en av de mange tilbakemeldingene han har fått for sin omtenksomme bruk av litt tid til overs i hovedstaden.