I sju måneder har bygdefolket tålmodig ventet på veiåpning, og fredag ettermiddag ble veien forbi Vannbergan i Lerresfjord endelig åpnet for trafikk. Begrenset trafikk, vel og merke.

Det var i slutten av oktober 2015 at steinraset gikk, som stengte fylkesvei 19 ved stedet som kalles Vannbergan på siste etappe inn til Lille-Lerresfjord på østsiden av Altafjorden.

De første innom

At veien nå igjen er åpen møtes med glede av bydefolket, og en av dem er kjøpmann Sten Åge Torsteinsen ved Korsfjord Handel. Raset fjernet en viktig del av hans kundegrunnlag.

– Det er bra at veien igjen er åpen, og de første bilene har vært på butikken allerede, sier Torsteinsen, som lørdag formiddag var travelt opptatt i kassen på butikken. Nå forventer han at veien gjøres klar for regulær trafikk.

– Den er ikke permanent bra ennå. Langt i fra. Veien har kun kontrollert gjennomslipp med følgesbil, og vi forventer at den blir gjort klar for fri kjøring, sier Torsteinsen.

Sperres med bom

Nils-Oddvar Moen kjører følgesbilen for Statens vegvesen, og sier at bilistene må være ute i god tid.

– Veien er sperret med bom, som åpnes førti minutter før fergeavgang i Korsfjord, og tilsvarende førti minutter etter fergeavgang, sier Moen, og bekrefter at han stenger bommen bak seg når han har sluppet kolonnen gjennom. Enn så lenge er veien derfor også nattestengt.

Det er høye steinmasser på hver side av veien, som har ett felt og er enveiskjørt.

– Vær ute i god tid og stå der på riktig klokkeslett, ellers kan man bli stående igjen attmed bommen, sier følgebilsjåfør Moen, som deler bygdefolkets syn på saken. En gledens dag, hvor man venter på resten.

Slutt for båten

– Det er kjempebra at veien åpnes, så folk kommer seg på butikken, sier Moen, som også opplyser at siste avgang for den midlertidige båtruta mellom Lille Lerresfjord og Alta, er søndag klokken 17.15.

– Folk må regne fergetider, så den første tiden kan det nok bli litt vanskelig. Men jeg tror folk venner seg til det, sier han.

VANNBERGAN ÅPNET ETTER RAS: Den offisielle første fergeavgangen var fredag 20. mai, klokken 15.45 mot Lille-Lerresfjord. Det var i oktober i fjor at steinras tok veien. Foto: Foto: Sigurd Nilsen
SLIK SER DET UT: Veien forbi vannbergan går mellom høye skjæringer og er enveiskjørt. Foto: Foto: Sigurd Nilsen