Det var ikke bare Johnny Olaussen (sak lenger ned) som utmerket seg med kraftsalver fra talerstolen på FrPs landsmøte på Clarion hotell på Gardermoen.

– Er dere klar over at Stortinget gir 430 millioner kroner til sametinget, som sametingets politikere bruker til rettighetskamp mot staten? Dette er helt utrolig, men faktisk en realitet i Norge, tordnet Tørfoss ifølge en pressemelding fra FrP.

Redd for utviklingen

Det var spesielt Sametingets innsigelsespraksis som fikk gjennomgå i innlegget til Tørfoss.

– Sametinget har innsigelsesrett etter plan- og bygningsloven og kulturminneloven, men ønsker seg også innsigelsesrett når det gjelder olje og gass, fisk og bergverk i nord, advarte Arthur Tørfoss.

– Om dette skjer stopper all utvikling i nord. Og ikke bare der, dersom sametinget får viljen sin vil innflytelsessonen strekke seg til Røros, tordnet Tørfoss til FrPs landsmøte.

Tar saken, ikke samene

Tørfoss mener det er viktig å understreke at det er saken og ikke samene i seg selv han tok fatt.

– FrP er ikke imot samer, samisk språk, kultur og historie. Det vi er imot er sametingets makt i nord-norge, og FrPs sametingsgruppa er glad for at Sametinget i liten grad lykkes med å få gjennomslag for sine ønsker, sa Arthur Tørfoss, og fikk ifølge pressemeledingen applaus fra et entusiastisk landsmøte.