Helge Nilsen på Kronstad gjorde ren to fuglekasser han har helt under taket hjemme i Leirbakkveien, slik han alltid gjør på våren. Som dyre- og katteglad, som han selv omtaler seg som, gleder han seg når nye fugler flytter inn hver vår. Han skvatt imidlertid til da han åpnet kasse nummer to.

– Det lå i alt 15 døde fugler i kassa. De fleste var kjøttmeis, men det var noen grå også som jeg ikke er sikker på hva er, forteller han.

Frikjennes

Kassene henger helt under raftkassa og han må selv hente frem stigen for å komme seg opp til dem.

– Nei, her har det ikke vært folk og de to kattene mine kan umulig nå opp til kassene. Jeg tror kanskje dette må handle om en eller annen slags forgiftning. Men det er jo merkelig at fugl etter fugl flyr inn i den samme kassa og dør der etter tur, sier han undrende.

– Jeg får ta vare på fuglene ei ukes tid hvis det skulle være noen som ønsker å ta en titt på dem, sier han.

Bare en mistenkt

Hobbyornitolog Kenneth Johansen er rimelig sikker på hvem synderen på Kronstad er.

– Det er nok ganske sikkert spurveugla. Grunnen til at jeg er så sikker, er at jeg har opplevd nøyaktig det samme hjemme hos meg. Spurveugla hamstrer og lager seg lagre rundt omkring. Den er nattaktiv, så den er nesten umulig å få øye på, forteller han.

Johansen forklarer at spurveugla er liten. Bare rundt 60 gram. Men den er sterk og kan ta fugler som er nesten like stor som seg selv. Ofte havner dumpapp i klørne på den lille ugla.

– Den lagrer ofte mat i slike kasser, og har et viktige lagre gjennom vinteren. Når det går mot vår og sommer kan derfor ofte lagrene bli liggende med mye død fugl i. Ofte bruker ugla den samme kassa som lager år etter år.