I Kvalsund vil gruveselskapet Nussir starte utvinning av kobber. Det er beregnet at to millioner tonn gruveavfall årlig vil dumpes Repparfjorden som også har status som en nasjonal laksefjord. Natur og ungdom mener gruvemassene er giftige og vil være fulle av tungmetaller. De påpeker at Havforskningsinstituttet har frarådet dumpingen og hevder at Norge er et av kun fem land i verden som tillater dumping av gruveavfall i sjø.

– Fremtidens gruveindustri dumper ikke avfallet sitt på sjøen. Norge er en miljøversting som ikke stiller strengere krav til gruveindustrien. Å dumpe tungmetaller i en fjord full av kysttorsk og villaks og fortrenge reindriftsnæringa som allerede er under sterkt presse strider mot all sunn fornuft og godt matvett, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.

Tett møte

Torsdag denne uka fikk Natur og ungdom mulighet til å møte landbruks- og matminister Jon Georg Dale som har vært i Alta flere dager denne uka, blant annet for å få et bedre innblikk i reindriftas utfordringer.

– Det var god stemning under møtet Dale. Men han er jo en del av en regjering som har tatt et standpunkt og som har gitt et midlertidig klarsignal til oppstart. Så han kom ikke med noen lovnader, slik vi forventet. Men vi gir oss ikke. Nylig stoppet vi anleggsarbeidene med 100 aksjonister i tre uker i Førdefjorden. Vi har 2200 på ei liste som er villig til å benytte sivil ulydighet for å stanse arbeidene i Kvalsund. Vi er på vei dit nå for å øve på et slikt scenario, opplyser Skjoldvær til Altaposten.

Må ta ansvar

Natur og ungdom mener ministeren, som ansvarlig for blant annet reindrifta må snakke reindriftas sak og ikke regjeringen sak når det kommer til hva som er til samfunnets beste i Kvalsund og Repparfjorden.

Som landbruk- og matminister har Jon Georg Dale et særlig ansvar for å forsvare og ta vare på bærekraftig norsk matproduksjon. Gruveprosjektet vil få store konsekvenser for reindriftsnæringa. Vi krever at ministeren taler reindriftas sak og at han og regjeringa tar til fornuft og trekker tilbake tillatelsen til Nussir, sier Skjoldvær.