I tre år har UiT Norges arktiske universitet tilbudt studenter samisk som masterfag i femårig lærerutdanning i Tromsø, i tillegg til de ordinære språkstudiene opp til masternivå. Tilbudet gjelder samisk som 2. språk, det vil si at undervisningen ellers foregår på norsk og eventuelt engelsk i noen fag, og kan tas av både samisktalende og norsktalende. Så langt har det ikke vært noen suksess.

– Nei, dessverre så har vi ikke hatt søkere til studiet, selv om vi har markedsført det, sier dekan på fakultetet for humanoria, samfunnsvitenskap og lærerutdanning, Sonni Olsen.

– Er tilbudet markedsført godt nok?

– Vi driver markedsføring etter alle kunstens regler. Både gjennom studenter, skolebesøk, utdanningsmesser, gjennom nettsteder og sosiale medier. Når det gjelder å ta i bruk de samiske studentene vi har, kan man nesten si at vi driver overforbruk på dem, sier Olsen.

Sjøsamiske røtter

Etter endt mastergradsstudium ville vedkommende studenter vært utdannede lektorer, med samisk som et av i alt tre undervisningsfag.

– I Alta har vi tilbudt videreutdanning i sjøsamisk kultur og historie uten å få søkere nok. Vi hadde håpet på at eksempelvis studenter med sjøsamiske røtter kunne luktet på dette tilbudet. Da kunne de ha fått språket tilbake, samtidig som de fikk en lærerutdanning, sier Olsen.

Ja takk, begge deler

Hun erkjenner at studenter med samisk som morsmål kanskje vil foretrekke en lærerutdannelse som man har i Kautokeino, hvor undervisningen foregår på samisk.

– Nettopp derfor har vi ønske om å samarbeide med høgskolen om en desentralisert løsning. Det beste for universitet ville vært å kunne tilby begge deler, både samisk som 1.språk og som 2. språk, sier dekanen.

For de som ønsker å søke studiet minner dekanen om at søknadsfristen er 15. april 2016.

Olsen gjør obs på at skolen ønsker å tilby samisk i Alta også, som ett av fagene i ny lærerutdanning som skal starte i 2017.

– Vi er i gang med å planlegge det nye studieprogrammet nå. UiT Norges arktiske universitet campus Alta er i god dialog med samisk høgskole, og det kan tenkes at vi kan samarbeide om å utvikle et attraktivt samisktilbud i Alta. UiT har også mulighet til å tilby samisk gjennom det fagmiljøet vi nå har i Tromsø, presiserer Olsen.