– De 30 beste jentespillerne i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island og muligens Færøyene vil være på plass, så dette blir stort, sier Jørund Greibrokk, primus motor og en sjakkpappa med stort hjerte for sporten.

Streames av Altaposten

Mesterskapet er lagt til 28. april til 1. mai og skal kringkastes til det sjakkinteresserte publikum på altaposten.no.

– Det er enorm interesse for sporten, så alle sjakkøyne vil være rettet mot Thon hotell i Alta sentrum. For klubben er dette en stor tillitserklæring, men vi har erfaring og full kontroll, forsikrer Greibrokk. Tidligere har de arrangert både jente-NM og NM for ungdomslag.

Trio til NM

I hvert av landene blir det nå tøffe kvalifiseringsrunder for de beste jentespillerne. Allerede i morgen skal trioen Sofie Kristin Ratama og søstrene Ingrid og Maria Greibrokk til Oslo for å spille NM. Sofie er for ung til å være med i nordisk mesterskap, men Greibrokk-søstrene er hyperaktuelle i kadettklassen. Ingrid (15) er rangert i toppsjiktet og en av favorittene for NM-medalje og kvalik til nordisk mesterskap på hjemmebane. Maria (13) har tatt store steg den siste tiden og kan med en sterkt resultat i helga være med i kampen om deltakelse.

– Det er ofte slik at vertsnasjonene får ekstra kvote, så dette blir spennende. Det vil selvfølgelig være stas om jentene får spille på hjemmebane, men nåløyet er trangt, påpeker Jørund.

Stor profilering

I hvert land er det kvalifiseringsturneringer. 1. og 2. plassen i hvert land sine nasjonale mesterskap er kvalifisert. Hver nasjon sender sine to beste spillere i tre aldersklasser. De seks beste spillere fra hver nasjon deltar. Det er fem nasjoner og dermed 30 spillere.

Under mesterskapet i Alta er det relativt få spillere, men alt må være på stell når generalsekretæren og troppene fra de ulike nasjonene kommer til Alta. Alle nasjoner kommer med trenere, kapteiner og medreisende foreldre/søsken. Til sammen er ca 50-60 gjester klar for tre døgn i Alta, noe som innebærer både ishotellbesøk, hundeslede- og scooteropplevelse.