Det slo styreleder Ulf Syversen i Finnmarkssykehuset fast i et intervju med Altaposten da man i dag markerte at alle formelle vedtak og forprosjektet for Alta nærsykehus er på plass.

– Jeg tror bestemt at Finnmarkssykehuset økonomisk vil gå i pluss når vi åpner nærsykehuset i Alta, sa Syversen.

– Vi skal gjøre en analyse på hele drifta, men vi vet at vi i dag har veldig mange pasienter, spesielt på CT, som får tilbudet sitt i Tromsø. Når vi får CT i Alta så henter vi pasientene hjem og får inntekter fra dem samtidig som vi slipper å dekke reisekostnadene. Det siste året har vi hatt en formidabel økning i pasientreiser, og hvis vi får flyseteavgiften i tillegg så har vi enda et problem, slår Syversen fast.

Finnmarkssykehuset mangler i dag kapasitet på blant annet CT.

Ikke flere skippertak

Når nærsykehuset åpner dørene i 2018, vil poliklinisk virksomhet i Alta øke med 80%, mens dagkirurgisk virksomhet skal øke med 115%. Samtidig er det beregnet at totaltilbudet i Hammerfest må tas ned med 8%. Drifta på 5000 nye kvm med sykehusrom i Alta skal dermed betales av redusert drift i Hammerfest, større overføringer i forbindelse med mer pasientbehandling og mye mindre reising for folk fra Loppa, Alta og Kautokeino.

I sitt innlegg under dagens markering, påpekte rådmann Bjørn Atle Hansen at utbyggingen av helsetilbudet i Alta har stått i ro i 10-15. Nå tas det et skippertak. Syversen lover at det ikke skal gå nye 10-15 år til neste skippertak.

– For det første må vi slutte med skippertak, for det andre må vi sørge for å ha en naturlig og jevn utvikling i tjenestetilbudet i Alta også når nærsykehuset står klart, mener Syversen.

– Rådmannen sa i sitt innlegg at altatilbudet senere bare vil vokse i volum, ikke i bredde, er du enig i det?

– Kanskje blir det fornuftig å legge flere tjenester til Alta etter hvert, hvis det for eksempel er lettere å rekruttere fagfolk til byen når man først har fått et lite miljø. På den måten tror jeg både bredde og volum vil øke, sier Syversen.

Går gjennom alt

For altaværingene er gjennomgangen man nå har av hele organisasjonen på de fire klinikkstedene Kirkenes, Karasjok, Alta og Hammerfest viktig. På mange måter legges nå den interne strukturen for de neste 10-15 årene.

– Skal vi spesialisere oss i Hammerfest også, sånn som i Alta, eller skal vi ha dagens bredde? Det får vi svar på gjennom den helhetlige gjennomgangen vi nå har, fastslår Syversen.