For ett år siden fikk bygdelaget avslag på sin søknad om å oppgradere Kåfjord skole til oppvekstsenter, etter modell av  Kaiskuru og Kviby. Bygdelaget fikk hovedutvalget med seg, men kommunestyret stoppet drømmen.

Men kåfjordingene gir seg ikke så lett. Nå er det nytt regime på rådhuset, og de har nå fått en revidert søknad på bordet.

– Et oppvekstsenter vil være med å sikre rekrutteringen til skolen, som igjen betyr at grunnlaget er lagt for at Kåfjord  kan få den utviklingen og veksten politikerne har vedtatt at bygda skal ha, påpeker den alltid energiske bygdelagslederen, Ellen Helander, overfor Altaposten.

Fra 1 til 13 år

Det blir ingen privatskole med Montessori-pedagogikk i Kåfjord, etter at Utdanningsdirektoratet for to uker siden vendte tommelen ned til søknaden om dette. Argumentet er at direktoratet ikke ønsker en privatskole som truer eksistensen til det offentlige tilbudet, eller legger hindringer for en billigere skolestruktur. Helander, som sitter i styret for Haldde Montessoriskole SA, sier det er argumenter som er lette å forstå.

– Men vi har to tanker i hodet samtidig, og derfor har vi fornyet søknaden om å gjøre skolen om til oppvekstsenter, sier Helander.

I praksis betyr ikke det noe annet enn at det blir barnehage i deler av skolelokalet, slik at barn i området kan forholde seg til Kåfjord skole fra de er ett år til de skal begynne på ungdomsskolen. Kåfjord har ikke hatt barnehage siden kobberverkets tid på 1830-tallet. En rundspørring i november 2014 viste at foreldre til 12 barnehagebarn i området kunne tenke seg plass i et eventuelt oppvekstsenter.

– Øker rekrutteringen

Grendelaget har regnet seg fram til at en avdeling med 10-12 barn vil kreve tilførsel av 2,3 årsverk til Kåfjord skole. Skolen har i dag fire årsverk knyttet til 15 barn i skole og SFO. Til sammen vil man i et oppvekstsenter ha rundt seks årsverk fordelt på 25 barn. I kjøretid ligger Kåfjord ni minutter unna Gakori skole.

– Er ikke dette råflott bruk av ressurser, Helander?

– Hvis man tenker at et oppvekstsenter er det som skal til for at tomtene i det planlagte nye boligfeltet skal selges, og at de som flytter dit betaler både eiendomsskatt og inntektsskatt til kommunen, så er ikke regnestykket så galt. Å inkludere barnehagebarn vil styrke skolen, og gjøre den mer robust og fleksibel i forhold til tildelte ressurser, og ikke minst vil rekrutteringen til skolen øke. I dag er det gjerne slik at folk i området som har unge i barnehagen i Gakori gjerne vil fortsette i Gakori når ungen begynner på skole. Den samme effekten får vi i Kåfjord, hvis ungen får gå her i barnehage først, påpeker Helander.

SFO I VEKST: I år måtte det politisk velvilje til for å få SFO i gang i Kåfjord. Fra høsten regner man imidlertid med å ha 10 barn i skolefritidsordningen, slik at ny disp ikke behøves. Foto: Vidar Kristensen