Se videoen øverst i saken.

I et brev til kommunen fra elevrådet på Alta ungdomsskole, signert nestleder Mathias Schultz Nilsen, pekes det på tre problematiske krysningspunkter av Skoleveien, som har Altas mest kompliserte trafikkbilde.

– De tre områdene vi peker på kan være farlige for både elever og andre fotgjengere, til tross for at de er i en 30-sone, påpeker Schultz Nilsen.

Tre kryss

Det er kryssene Kinoveien/Skoleveien, Nøkkelstien/Skoleveien og Kongleveien/Skoleveien elevrådet ber kommunen forbedre.

– Krysningen fra den ene gangveien til den andre ved Kinoveien foregår midt i et kryss. Ved Nøkkelstien er det laget en krysning fra ungdomsskolen over til Samisk barnehage, men ikke på motsatt side av Nøkkelstien. Elever fra Sandfallet og Alta vgs krysser heller Skoleveien før de kommer til Nøkkelstien. Ved Kongleveien mangler det også en klart merket overgang der man skal krysse veien, påpeker nestlederen i elevrådet.

Planlegger tiltak

På rådhuset er man lutter øre. Henvendelsen fra elevene tas på største alvor av saksbehandler for trafikale saker, Tom Frode Hansen.

– Elevrådet har helt rett i at disse krysningspunktene ikke er gode. Vi har sett på problematikken og planlegger nå tiltak for å forbedre trafikksikkerheten i Skoleveien, sier Hansen.

Krysningsstedet ved Kongleveien er allerede utbedret ved at det har fått ekstra sterk LED-belysning, samt krysning oppå tilrettelagt fartshump.

– Vi ønsker gangvei på begge sider av veien gjennom hele Skoleveien. Et slikt tiltak er både planlagt og tatt med i kommuneplanen, påpeker Hansen.

Begynner til sommeren

Dette tiltaket står imidlertid i kø bak andre gangveiprosjekter og må sannsynligvis vente noen år. Men Hansen er ikke fremmed for at det er mulig å tyvstarte med dobbeltsidig gangvei nettopp der det i dag er problematisk å krysse veien.

– Vi kan for eksempel lage gangvei fra Kontor & Grafisk til Alta vgs, samt etablere overgang med intensiv belysning. På samme måte kan vi lage ny gangvei også ved inngangen til Nøkkelstien og et nytt krysningspunkt. Da vil man kunne krysse Skoleveien på begge sider av dette krysset, skisserer Hansen.

Allerede til sommeren kan det skje mye i Skoleveien.

HVOR GÅR JEG? Hvordan ville du krysset veien i dette krysset, for å komme deg fra gangveien på den ene siden til gangveien på den andre siden? Krysset Kinoveien/Skoleveien er en nøtt for kommunen. Foto: Vidar Kristensen

– Finnmarkshallen er pålagt å bygge tosidig gangveianlegg forbi Kontor og Grafisk. Dette blir gjort til sommeren. Det er også planen å forlenge gangveien som i dag stopper ved Kinoveien helt bort til E6, men her må man nok først vente på reguleringen av tomta til den nye brannstasjonen, sier Hansen.

Spesiell vei

Som en generell regel skal det ikke være gangfelt i 30-sone, fordi man forventer at farta er lav.

– Men Skoleveien er en helt spesiell vei, med tre skoler, barnehager og et veldig variert trafikkbilde. Det er ingen andre veier i kommunen som har så blandet trafikk, derfor vil vi se på ulike tiltak for å bedre trafikksikkerheten, påpeker Hansen.

Schultz Nilsen er glad for at kommunen tar dette på alvor. Selv opplever han hver dag hvor vanskelig det er å manøvrere sikkert i krysset ved Kinoveien etter at han har gått av bussen på E6.

– Kryssene vi peker på er travle soner, hvor både elever og andre ferdes i morgenrushet. Ingen tvil om at det blir tryggere for alle hvis det settes opp bedre krysningsmuligheter, sier Schultz Nilsen.