Tidligere Alta-lærer Tor Mikkelsen var kommet hele veien fra Trondheim for å overvære villakskonferansen i Alta tirsdag og onsdag. Den ihuga laksefiskeren, som representerte Stjørdal jeger- og fiskerforening, følte seg langt fra beroliget på villaksens vegne da Altaposten påtraff han i en pause.

– Det er til å gråte av, sa Mikkelsen.

Driter i media

Han og Arne Pettersen i Kåfjord jeger- og fiskerforening mener oppdrettsnæringa har politikerne i sin hule hånd, og at det da ikke betyr så mye at den samme næringa tidvis får pes i media.

– De driter i media, så lenge de har politikerne på sin side, mente de to.

Eier 9,6 prosent

Mikkelsen og Pettersen synes det er urovekkende at man over år har hatt fiskeriministere som har tilknytning til oppdrettsnæringa, og at fiskeridirektøren i Norge, Liv Holmefjord, er medeier i flere oppdrettsselskap, som Dagens næringsliv i en artikkel fra 2014 omtaler som «luseverstinger». Fem av de 20 anleggene med mest lus eies av Bolaks, et oppdrettsselskap som eies av familien til fiskeridirektør Liv Holmefjord. Holmefjord er styreleder i selskapet P2hInvest AS som eier 9,62 prosent av selskapet Bolaks AS, et selskap med en årsomsetning på drøyt 368 millioner kroner i 2014, med et resultat på 45 millioner før skatt.

Klarte ikke svare

Holmefjord var en av foredragsholderne under laksekonferansen i Alta og verken Mikkelsen eller Pettersen er imponert over de svarene hun ga salen, med hensyn til merking av oppdrettslaks.

– Hun klarte ikke å gi salen noen gode svar på hvorfor ikke direktoratet går inn for merking. Hun kunne heller ikke svare for hvorfor ikke rømninga i Altafjorden er tatt med på rømningstatistikken. Men det er kanskje ikke så rart, all den tid hun sitter med begge beina i næringa, sukket de to sportsfiskerne oppgitt.

Ikke så kostbart

ALI-leder Tor Erland Nilsen var også tilstede under foredraget til Holmefjord, og han hadde akkurat det samme inntrykket etterpå.

– Hele salen reagerte på at hun ikke kunne svare for hvorfor ikke direktoratet vil gå inn for merking av laks. De som er motstandere viser til at det er så kostbart, men vi hadde en foreleser som kunne fortelle at man på østkysten av USA driver med storskala merking av oppdrettslaks og at dette ikke trenger bli så dyrt om man gjør det samtidig som man vaksinerer laksen, sier Nilsen.

Godt kjent

Altaposten har ikke lyktes å få tak i Liv Holmefjord for en kommentar. Fiskeridirektoratet ligger under fiskeridepartementet, og Altaposten har bedt  statssekretær Ronny Berg om å svare for om det er holdbart å ha en fiskeridirektør som har eierinteresser i oppdrettsnæringa.

– Det var godt kjent at Holmefjord hadde eierinteresser i oppdrettsnæringa, da hun fikk stillingen første gang i 2008. Men det jeg har fått opplyst, er at hun meldes inhabil i saker som omfatter opppdrettsnæringa og da får man inn en settefiskeridirektør, sier Berg.

Ikke bare fagre ord

– Men er det ikke nok kompetente folk der ute som kunne hatt stillingen, og ikke en som er medeier i oppdrettselskaper? Norge er en stor oppdrettsnasjon og mange saker vil vel dreie seg om det?

– Hvem som ble vurdert den gangen vet ikke jeg, men det er langt mer enn bare oppdrettssaker som direktoratet tar hånd om,sier Berg.

– Din sjef Per Sandberg har vakt et visst håp blant villaksen venner. Vil dere følge opp det han sa om strengere krav til næringa, eller er det bare fagre ord?

– Det er ikke bare ord. Vi skal selvfølgelig følge det opp, sier Berg.

For mye penger

Sportsfisker Tor Mikkelsen mener politikerne ikke kan ha skjønt alvoret.

– Eller mest sannsynlig bryr de seg ikke. Oppdrettsnæringa bringer for mye penger inn i statskassa, fastslår han.

Mikkelsen frykter at villaksen i Alkta kan skades for alltid dersom ikke politikerne tar grep omgående.

– Forskere har allerede konkludert med at vi er ved punktet for "no return".