– Alta er i dag landets fjerde største kommune på oppdrett, men får ikke en krone igjen av arealene.

Han misliker statens gulrot for å lokke til mer havbruksvekst i fjordene, leder i Østre Alta Arbeiderlag, Kjetil Kristensen.

– Kommuner som i dag ikke har oppdrett får svære penger ved å si ja til vekst, mens sånne som Alta som har mye oppdrett og som sier nei til mer vekst, får ingen ting.

– Det er urettferdig, sa Kristensen i en appell til laksekonferansen på Scandic i Alta.

Ren fjord eller skole?

– Å honorere dem som vil ha vekst, er en lite fair måte å gjøre det på. Det er lett å si ja når politikerne mangler penger til helse og skole, sa Kristensen, som sa han føler seg satt på sidelinjen i forvaltning av villaksen.

– Det er i distriktene verdiene skapes, og det er her den lever, gleden over rene fjorder og friske elver. Men vi ser de katastrofale konsekvensene, sa han, og selv om han innrømmet at utsagnet om søpla her og pengene der var smått populistisk, så var det like sant for det.

Heller på areal

– Ønsker man å ta distriktene og folket på alvor, så må det være en innretning som honorerer kommunene via arealavgift, altså av den oppdretten som til enhver tid er i fjorden, sa han.

– Per Sandberg, nå har du mulighet til å bli historisk. Bruk handlekraften din.

– Så du ikke blir historisk på en annen måte, advarte Kirstensen, etter å ha tegnet et dystert bilde dersom førstnevnte ikke tar rette grep.