Under villakskonferansen i Alta onsdag sa den tidligere lederen for Villaksutvalget, jurist, Georg Fredrik Rieber-Mohn at miljøverndepartementet, som har ansvaret for villaksen, ikke har noe de skulle ha sagt i spørsmål som berører villaksen.

– Hvem er det som har det avgjørende ordet når det gjelder å vurdere om et inngrep er skadelig eller ikke for villaksen? Alle andre sektormyndigheter utenom villaksmyndighetene, hevdet Rieber-Mohn og føyde til:

– Det hjelper lite at villaksmyndigheten setter vilkår, når de ikke følges. Det blir for å bruke Al Capones språk: Du kan trygle og be med ord, men du har ingen "gun" til rådighet.

Rieber-Mohn mente at intensjonene bak vernet av nasjonale laksefjorder og laksevassdrag, som stortinget har vedtatt, i altfor liten grad er tatt til følge. Eksempelvis punktet om at det ikke skal tillates å øke oppdrettsaktiviteten i nasjonale laksefjorder.

– Et lite lyspunkt er at midtveisevalueringa gjennomført av NINA og havforskningsinstituttet viser at merkelappen nasjonale laksefjorder til en viss grad beskytter mot inngrep, dersom fjorden er stor nok.

Rieber-Mohn sa videre at han var lite imponert over Miljøverndepartementet, som han mener burde være mye mer offensiv når det gjelder vernet av villaksen.

– Selv om lovmyndighetene setter villaksmyndigghetene i en avmaktsposisjon, så har vi også en rekke eksempler på at villaksmyndigheten er for tafatte, sa juristen og villaksforkjemperen, som blant annet viste til at miljøvernmyndighetene fortsetter å tillate kilotonnfiske i deler av landet, samt krokgarnfiske i Finnmark.

Rieber-Mohn var forøvrig klokkeklart på at oppdrettsnæringa bør tvinges til å tenke nytt når det gjelder rømningsfare og luseproblematikk.

– De er nødt å bruke penger på forskning og innovative løsninger. Mye tyder på at de vil få sterk drahjelp fra fiskeriministeren til dette, sa han.

Rieber-Mohn var klar på at lakselus og rømninger er et politisk ansvar, all den tid næringa er opptatt av å tjene penger og ikke gjør annet enn de får lov til. Helt i innledningen fikk den profilerte juristen og tidligere riksadvokaten salen til å bryte ut i latter da han sa følgende om næringa:

– Hvem har økonomi til å kjøpe ut dem liksom? Gangsterleder Al Capone sa at man kommer langt med vennlige ord, men mye lenger med vennlige ord og et gevær i hånda.