Både miljøminister Vidar Helgesen og fiskeriminister Per Sandberg var klar og tydelig på at de ikke ville akseptere vekst i næringa, uten at miljøkravene var oppfylt.

Generalsekretær Maren Esmark fra Naturvernforbundet frykter at det handler om flere tomme løfter, og henviser blant annet til innføringen av nasjonale laksefjorder som ikke førte til noen stor innstramming.

– Det ble i 2003 og 2006 opprettet nasjonale laksefjorder og laksevassdrag, men fjordene ble langt mindre enn det utvalget hadde anbefalt, og dermed er det mange oppdrettsanlegg i de fjordene som egentlig skulle være helt oppdrettsfrie. For eksempel ble jo langt mindre av Altafjorden vernet enn det som opprinnelig var foreslått, påpeker Esmark.

Under konferansen representerer hun Naturvernforbundet sammen med lokale tillitsvalgte, som fylkesleder Leir Vasskog og regionleder Annie Henriksen.  Hun mener det ikke er tilfeldig at forbundet opplever stor medlemsvekst i Finnmark de siste årene, nemlig på grunn av oppdrett og gruvesakene.

Hun mener det er grunn til å være kritisk til løfter.

– Rieber-Mohn-utvalget anbefalte at alle sektorer skulle ta hensyn i de nasjonale laksefjordene, men regjeringen tillater dumping av miljøfarlig gruveavfall i Repparfjord og Førdefjorden, som begge ble ansett som viktige laksefjorder. Hun konstaterer at ingenting er gjort med forslaget om merking av oppdrettslaks, 17 år senere.

– Når det nå blir hevdet at regjeringen har fulgt opp anbefalingene fra utvalget, skaper det forundring, sier Esmark, som ser fram til at en ny utredning skal kartlegge villaksens utfordringer, ti år etter forrige melding.

Under gårsdagens folkemøte mente Esmark tiden var inne for forbud mot dagens åpne mærer. De vil ha lukkede løsninger som forhindrer rømming. Styreleder Per Grieg var klar på at dette var urealistisk.