Alta-politikernes påståtte kyniske bruk av sykehussaken skal ha vært tema da helseminister Bent Høie tok i mot en tverrpolitisk delegasjon fra Alta. Tema var å utrede sykehusstrukturen i Vest-Finnmark.

– Helseministeren stirret rett på meg og slo fast at «noen har brukt sykehussaken til personlig vinning». Han navnga ingen, men jeg var i alle fall ikke i tvil om hvem han rettet kritikken mot. Jeg ble veldig overrasket og lei meg, faktisk litt satt ut der og da. At Bengt Rune Strifeldt tok ordet og forsvarte retten til å være talerør for befolkningen satte jeg veldig stor pris på, forteller Venstres Trine Noodt.

– Feil fokus

Noodt sier at hun ikke kjenner seg igjen i en beskrivelsen til helseministeren, verken i at hun selv og hennes parti, eller noen andre av lokalpolitikerne, brukte sykehuskampen egen- eller partivinning.

– For Venstre har dette vært en ti års lang kamp for at en by som Alta, den eneste i Norge på en vår størrelse med timer til sykehus, skal ha et akuttilbud og fødeavdeling. Vårt mål er at befolkningen i Vest-Finnmark skal ha det optimale helsetilbudet ut fra de rammebetingelser som finnes. At det avstedkomme sterk kritikk fra helseministeren og forsøkes å gjøre til en sak om personlig vinning, synes jeg er utrolig leit, klargjør Noodt.

Gruppeleder for Frp og deltaker på møtet, Bengt Rune Strifeldt, bekrefter overfor Altaposten at Høie koblet sykehussaken og personlig vinning, og at han tok til motmæle.

Høie beklager

Altaposten har hatt kontakt med helseministeren for å få avklart hva han har sagt og ment om Alta-politikernes bruk av sykehussaken i valgkampen. Først av alt påpeker Høie at det var et godt og konstruktivt møte med delegasjonen fra Alta. Han legger vekt på at denne type møter er uformelle og at det kan føres en åpen diskusjon.

Møte i helsedepartementet hos Bent Høie Foto: Akrivfoto

– Utviklingen av sykehustilbudet i Alta er i god prosess og det er nå viktig å få til et godt tilbud slik at befolkningen får dekket en større del av sitt spesialisthelsetjenestetilbud lokalt.

Så til påstanden om at han skal ha stemplet Noodt og andre Alta-poltikere:

– Jeg har aldri gitt uttrykk for at noen enkeltpersoner har hatt personlig vinning av å igangsette en debatt om sykehusstrukturen i Finnmark, og jeg har ikke rettet den type beskyldninger mot delegasjonsmedlem Trine Noodt. Hvis hun oppfattet det slik, så beklager jeg det, klargjør Høie og legger til:

– Jeg ga i møtet min vurdering av bakgrunnen for at konflikten om sykehusstrukturen i Vest-Finnmark har blåst opp igjen. Mitt inntrykk er at Helse Nord og Finnmarksykehuset har hatt en god prosess i arbeidet med å lage utviklingsplanen for Alta Nærsykehus, og at Alta kommune har bidratt veldig konstruktivt i dette arbeidet. Jeg mener også at dette har ført til offensive planer for utvidelse av sykehustilbudet i Alta. Men i oppkjøringen til lokal-valgkampen var det enkeltpersoner som valgte å igjen reise en diskusjon om planene i Hammerfest, og gjøre dette til en bykamp mellom Hammerfest og Alta om sykehuset. Da oppsto det en dynamikk der flere og flere av lokalpolitikerne og kandidatene i Alta måtte hive seg på i en politisk kamp om å være mest mot planene i Hammerfest, istedenfor å løfte frem det en faktisk var i ferd med å få til i Alta. Alle som har fulgt debatten i Alta tror jeg vil kjenne seg igjen i dette. Da jeg sa dette første gangen, forstod jeg på reaksjonen til Bengt Rune Strifeldt, at det jeg sa ble misforstått i retning av at noen hadde personlig vinning av debatten. Jeg utdypet derfor dette etter at Bengt Rune Strifeldt påpekte at det ikke var tilfelle. Så jeg oppfattet at denne misforståelsen ble ryddet opp i møtet.

Siktet til Ap?

Når Høie viser til at noen på nytt valgte å reise en diskusjon om sykehusplanene i Hammerfest, kan han også ha siktet til delegasjonsleder og ordfører Monica Nielsen. Hun og leder i Alta Ap, Bernt Berg, sa følgende i et stort oppslag til Altaposten like før valget:

– La det være helt klinkende klart hva som er målet til Alta Ap. Vi ser fram mot et fullverdig sykehus i Alta med akuttjenester og fødeavdeling. Vår strategi er å bygge stein på stein fram mot at sykehuset står klart til bruk. Et nytt sykehus til to milliarder kroner vil fordre at pasientstrømmen fra Alta til Hammerfest fortsetter, noe som vil stoppe den gradvise utbyggingen i Alta, var beskjeden fra partilederen og ordførerkandidaten.