– Jeg er så utrolig glad for det Bård har gjort for meg. Han er en veldig snill tannlege, sier Elias Maroufi og gliser bredt med nye implantat både oppe og nede i munnen.

– Jeg har ikke gjort noe mer enn alle tannleger skal gjøre. Hjelpe sine pasienter, repliserer tannlege Bård Anders Hagen.

Døtrene gråt

Du husker kanskje saken om Abdollah Maroufi, som hadde fått alle tennene trukket og slått ut av iransk politi, og manglet penger til tannbehandling? Nå har Maroufi, som har byttet fornavn til Elias, siden sist, en gledens melding til alle som fikk sympati med han etter Altaposten-artikkelen fra januar 2014.

UTEN TENNER: Da Altaposten møtte Abdollah (nå Elias) første gang, var det en fortvilet mann vi snakket med. Nå har nye regler sikret torturofferet tannimplantater.

Torturert i fengsel

Marerittet for kurdiske Maroufi startet i 1990, da han som ung opposisjonell i Iran, ble fengslet fordi han kjempet for selvstendighet og frihet fra det religiøse styret i hjemlandet. I løpet av de fem årene han satt fengslet skal, i tillegg til annen grufull tortur, også alle tennene i munnen til Maroufi ha blitt enten slått eller trukket ut av iransk politi. Da han kom til Norge som flyktning i 2009 skal han ha fått støtte fra Nav til tannbehandling. Nede i munnen fikk han implantat, mens det ble satt inn gebiss i nedre del av munnen. Og det er gebisset som har plaget han og gitt hans store smerter de siste årene.

– Jeg må bruke smertestillende hele tiden, sa Maroufi til Altaposten for to år siden.

Ny forskrift

Problemet hans den gang var at Nav ikke kunne gå inn med mer støtte enn de 100.000 de allerede hadde gitt. Med en lavtlønnsjobb som kjøkkenassistent på et hotell i byen, hadde ikke Maroufi sjans til å betale de resterende 130.000 de nye tennene ville koste. Dermed gikk den fortvilte mannen til avisa med sin historie.

Tannlegen hans, Bård Anders Hagen, visste hele tiden om den fortvilte situasjonen til sin pasient, men det var lite han kunne gjøre. Inntil lovverket kom dem begge til unnsetning i 2015.

– Retningslinjene fra Helfo endres nesten hvert år og det gjelder å holde seg oppdatert. I fjor kom det inn en ny forskrift hvor jeg ante at torturofre også kunne komme inn under, sier Hagen, og viser til innslagspunkt 14 i folketrygdslovens paragraf 5- 6.

Må kjenne reglene

Hagen sjekket ut hvorvidt Maroufi kunne omfattes av den nye forskriftsendringen, og etter klarsignal fra Helfo, startet han å behandle Maroufi. Hagen sier at han som tannlege strekker seg langt for at pasientene skal få nødvendig behandling, uavhengig av størrelsen på lommeboka.

– Mange har dessverre ikke betalingsevne, og da er det viktig for oss å kjenne regelverket og vite hvem som har krav på stønad og ikke. Det er viktig at folk skal slippe å gå rundt med smerter, sier han.

Stoppet på gata

Et halv år etter at siste tann er skrudd på plass, er det en overlykkelig Maroufi som møter Altaposten.

– Jeg tenkte at jeg måtte gå til avisen og fortelle at historien min har fått en lykkelig slutt. Det var mange som stoppet meg på gata etter den forrige saken, fordi de syntes synd i meg. Nå vil jeg fortelle alle sammen at jeg har det bra og lever uten smerter, stråler 53-åringen.