Da kommunestyret i siste møte tok en helsedebatt under behandlingen av «forprosjektet Alta Nærsykehus», tok rådmann Bjørn-Atle Hansen en bred sving innom fastlegetilbudet i Alta.

– Vi kan snakke mye om spesialisthelsetilbudet, men det er primærhelsetjenesten som møter våre innbyggere oftest. Jeg vil si at fastlegene er selve bærebjelken i helsetilbudet i Alta. Nå må vi ta vare på og utvikle grunnfjellet i helsetilbudet, var oppfordringen fra rådmannen til kommunestyret.

Beklaget feilinfo

I innlegget la rådmannen seg skinnflat for å ha villedet både publikum og politisk ledelse ved å oppgi en gjennomsnittlig pasientliste hos fastlegene i Alta som var 100 pasienter lavere enn reelt. Hansen understreket at dette ikke var bevisst, men en ren glipp.

– Jeg hadde korrekt tall i hodet, men ut kom det dessverre feil listelenge. Det er rettet opp, og jeg og fastlegene i Alta er enige om at vi må skape rom for kortere lister. Det betyr at vi må lyse ut flere fastlegehjemler, og dette er noe vi nå holder på å legge til rette for, var beskjeden fra rådmannen.

Samtidig viste han til at det er betydelig turnover blant legene i Alta, og en gjennomgang av arbeidsforhold og økonomiske rammebetingelser for fastlegene, er en nødvendighet. Dette arbeidet er helseadministrasjonen i gang med i samarbeid med fastlegene, og rådmannen lovte kommunestyret en helhetlig sak om fastlegeordningen i løpet av våren 2016.