Bakgrunnen er Avinors planer om å redusere lengden og banekapasiteten ved Banak. Gruppeleder Bengt Rune Strifeldt har forfattet en uttalelse han håper alle partiene stiller seg bak under morgendagens møte.

– Fylkesutvalget i Finnmark krever at dagens rullebanelengde på Lakselv lufthavn Banak opprettholdes og vil henstille til at Avinor også har et samfunnsansvar, i tillegg til det kommersielle oppdraget, heter det i forslaget.

Strifeldt mener dette er en viktig regional sak.

–  En reduksjon av kapasiteten på fylkets lengste rullebane, vil få store konsekvenser for fremtidig utvikling, ikke bare lokalt for Porsanger, men også for Finnmark og hele regionen.

Finnmark Frp peker på at Lakselv lufthavn har en særdeles viktig rolle som knutepunkt for flyfrakt i Finnmark og må opprettholdes med dagens rullebanelengde som en viktig del av nordområdesatsningen.

– Lufthavna har den eneste rullebanen nord for Harstad som har kapasitet til å ta ned alle typer fly uten begrensninger, og er av stor samfunnsmessig betydning.

I uttalelsen heter at at banen også er viktig for turisme, petroleum, fiskeri og ikke minst Forsvarets tilstedeværelse i Finnmark.

— Banak er det beste og eneste alternativet i hele fylket og regionen for flyfraktoperasjoner i større skala, og ikke minst optimal plassering midt i fylket med tanke på fremtidig turistsatsning i forhold til snuhavn-prosjektet og chartertrafikk.