Det hevder Venstres gruppeleder Trine Noodt i en kommenar til at hun og de øvrige gruppelederne i kommunen er innkalt til et tverrpolitisk møte  torsdag for å diskutere realiseringena av avlastningvei og hvordan den kan få plass i NTP.

– Intensjonen er sikkert vel og bra, men dette er høyst uryddig.  Kommunestyret har sagt sitt.  Skal det planlegges og diskuteres videre strategier, er det en sak som må drøftes i formannskap, eventuelt på nytt i kommunestyret. En gruppe inviterte politikere kan ikke gjøre dette på kammerset. Dette strider mot et åpent samfunn med åpne prosesser. Jeg synes vi burde ha lært av det som skjedde under arbeidet med ny skolestruktur i forrige periode, er Venstre-politikerens reaksjon.

I en e-post til ordfører Monica Nielsen, med kopi til rådmannen, hevder Noodt at det innkalte møtet ikke er i tråd med kommuneloven.

Uten mandat

– De inviterte folkevalgte er ikke et folkevalgt organ, og har derfor ikke noe mandat  fra kommunestyret til å møtes og drøfte nevnte saker. Jeg mener at rette folkevalgte organ til å behandle dette i et møte er formannskapet. Jeg ber derfor om at formannskapet innkalles, som rette organ til drøfting, og at reglene for saksbehandling i folkevalgte organ følges. Det betyr offentlig innkalling, åpent møte, saksliste og føring av møtebok, sier Noodt og viser til kommunelovens §29, §30, §31 og §32.

– Må løse floke

Altaposten har sett innkallingen til møte. Alle gruppelederne unntatt SVs invitert. SVs gruppeleder Tommy Berg står ikke oppført på adresselista over de som har fått e-posten.

– Med varaordfører fra SV er jeg orientert. Jeg kommer til å møte og har ingen såre følelser for at SV har falt ut av invitasjonslista. Det er sikkert kun en forglemmelse. For øvrig vet alle hvor SV står i denne saken: Ønsker vi vei må vi forholde oss til politikken som Høyre/Frp-regjeringen utøver. Det betyr at dersom prosjektet skal inn i NTP må vi si ja til medfinansiering. Vi må slutte med narrespillet overfor folk, og jeg vil i så måte berømme MDG som i alle fall er ærlig. MDG vil ikke ha veien, kom på vippen og fikk utsatt veien i noen år.

– Er du enig med Venstre i at det blir feil å ha møte på bakrommet?

– Jeg vil ikke kalle det for bakrommet. Tror at politikerne i Alta kan ha behov for å sette seg sammen for å prate åpent og ærlig hvordan vi skal komme ut av denne floken. Så lenge beslutningene overlates til formelle organ kan det ikke være feil at politikerne prater sammen på forhånd.