Naturvernforbundet påklager miljødirektoratets beslutning som gir gruveselskapet Nussir utslippstillatelse for inntil to millioner tonn gruveslam i Repparfjorden. Kravet er at vedtaket om gruvedrift i Nussir og Ulveryggen ikke gjøres rettskraftig, og at utslippstillatelsen trekkes tilbake.

– Gjennomføring av dette  gruveprosjektet vil medføre en av de største forurensningsskandalene i nyere tid i Norge, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, i en pressemelding.

Mangelfullt utredet

De samlede konsekvensene for det marine livet i Repparfjorden og tilgrensende havområder er sterkt mangelfullt utredet, skriver Naturvernforbundet og Natur og ungdom i klagen. Her viser de til at tanken om helheten i naturen i fjorden, nærmest er fraværende i utslippstillatelsen.

–  Tillatelsen er et brudd med Stortingets forutsetninger for vernet av Repparfjorden som nasjonal laksefjord. Utslippstillatelsen vil være i strid med regelverket for nasjonale laksefjorder og laksevassdrag på flere punkter, mener organisasjonene.

– Gruveplanene har uakseptable miljøkonse­kvenser lokalt og for vårt felles hav. Dette rammer omdømmet til Norge som sjømat og miljønasjon . Gruveavfall skal ikke ut i fjordene.  De høye verdiene av tungmetall og konsekvensene av disse blir bagatellisert i konsesjonsvedtaket sier Haltbrekken.

Bryter flere lover

–  Det er en rekke lover og forskrifter som ikke er vurdert av Miljødirekto­ratet. Organisasjonene mener utslippstillatelsen blant annet bryter med Naturmangfoldloven, Vannforskriften, Konvensjonen om biologisk mangfold, Londonkonvensjonen og grunnlovens §112, miljøparagrafen. Det er heller ikke oppnådd enighet med reindriftsnæringen vedrørende gruveplanene, og tillatelse kan ikke gis uten at reindriftsnæringen går med på det, sier Natur og Ungdom og Naturvernforbundet.

De har sammen med mange andre organisasjoner også klaget vedtaket inn for ESA for brudd på EUs vannrammedirektiv.