Senegal i Vest-Afrika er ingen typisk skandinavisk feriedestinasjon. Det snakkes mest fransk, og infrastrukturen er lik null. I fjor sommer dro Elin og hennes barn på 7 og 9 år likevel på ferie til hovedstaden Dakar, hvor særlig utfluktene på landsbygda gjorde inntrykk.

– Vi fikk helt sjokk. Folk har ingen ting, likevel er de imøtekommende, sier Elin, som fikk tanker om hva hun kan hjelpe med. Svaret viste seg å være et barnehjem. Hun allierte seg med Vibeke Simensen fra Alta, og noen andre, og startet den private, religionsfrie organisasjonen Baobarn Children's Organisation.

Røtter og liv

I september i fjor dro Elin tilbake til Senegal. Her kjøpte hun tomt på 1,5 mål, og knyttet kontakter med nøkkelpersoner. Prosjekt- og byggeleder er en lokal politimann viden kjent for sin motstand mot korrupsjonen i landet.

–  Baobab er et treslag som alle her nede vet om. Navnet er symbolsk, et tegn for røtter og liv, sier ildsjelen.

Elin Hansen flyttet til Oslo etter videregående, og var da kjent i Alta for sitt politiske arbeid. Siden ble det 14 år i Paris, før hun etter bruddet med mannen flyttet til Oslo og fikk jobb i NRK. Som utdannet motedesigner ble hun leder for NRKs Maske- og kostymeavdeling, men i dag teller hun på knappene om hun skal bli.

Flerkoneri

– Jeg er fristet til å dra ned og jobbe ved barnehjemmet. Vi håper å være i drift innen utgangen av året, og må ha noen vestlige til å drive den første tiden. Men vi skal rekruttere lokal arbeidskraft etter hvert, for noe av poenget er å skape arbeidsplasser, sier hun.

Med sitt flerkoneri har Senegal mange små munner som far i huset ikke klarer å forsørge, og mangelen på barnehjemsplasser er like skrikende som mangelen på øvrig sosial- og helsevesen. En månedslønn ligger på rundt 1.700 kroner, og Elin håper å kunne lønne 20 ansatte.

– Vi trenger sponsorer, og ser gjerne at bedrifter fra Alta vil hjelpe oss med bistandsstøtte, sier Elin, som også vil ha private givere med på lag.

Bygger gratis

– Første og andre etappe er å reise bygningen og få i gang driften, og her trenger vi bedrifter som vil bli sponsorer, sier hun.

I tredje etappe skal helsestasjon, ambulanse og annet livsnødvendig på plass.

– Arkitekthøgskolen i Oslo drar ned og bygger 80 kvadratmeter som del av mastergraden. De gjør det gratis, og samler selv inn midler til kjøp av murstein og annet, sier Elin.

Tomten ligger attraktivt til, kun 20 minutters kjøring unna det som skal bli Seneagals nye hovedflyplass.

Ordførerhjelp

– Dette området vil utvikle seg. På nabotomta bygges det hus til sønnen til presidenten, så det sier litt. Barnehjemmet vil ligge strategisk riktig til, sier hun.

Uten kontakter kommer du ingen vei i slike land, og Elin har snakket med ordføreren og fått gratis byggetillatelse og tollfritak på alt organisasjonen sender ned fra Norge.

–  Ei kvinne fra Strasbourg skal være leder de første årene. Hun har sykehuserfaring og er villig til å flytte ned, sier Elin.

Legges merke til

Kapasiteten blir på 40 barn, av dem 15 handikappete. En liten del av bygget avses helsestasjon, som også blir åpen for publikum på dagtid.

– Det sier litt om standarden når ordførerens store ønske er en ambulanse, sier Elin, som nå blir lagt merke til også på sosiale medier.

«Elin, du er et vidunderlig menneske,» har noen skrevet i kommentarfeltet på facebooksiden til Baobarn. Og Elin svarer med å takke for støtten.

– Det lille får så liten oppmerksomhet, i en verden full av store kriser. Men det små gir mening det også, sier hun.

ET HJEM FOR BARNA: Ferieturen endte med oppstart av veldedig organisasjon og bygging av barnehjem.   – De mangler alt på landsbygda i Senegal, og jeg vil bidra. Og så er det gøy å gjøre noe med mening, sier utflyttet altaværing Elin Demoniere Hansen. Foto: Privat