Stortinget er stedet for Natur og Ungdoms siste aksjon mot gruveselskapet NUSSIRs plan om å dumpe gruveavfall i Repparfjorden. Aksjonen skjer i dag 6. februar, på samefolkets nasjonaldag.

– Vi har denne markeringen for å vise vår motstand mot at gruveselskaper med regjeringas velsignelse skal få lov til å spille russisk rulett med livet i rene fjorder, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.

– Denne uka aksjonerte jeg og Natur og Ungdom mot dumping av farlig gruveavfall i Førdefjorden på Vestlandet, og vi vet at om vi ikke stopper gruvekåte politikere og næringstopper nå, så står Repparfjorden i Finnmark for tur, sier hun.

Altastriden

Oslolokallaget til den samiske ungdomsorganisasjonen Oslove Noereh, er medarrangører av markeringa.

– 6. februar er en festdag, men det er også en dag vi står opp for hardt tilkjempa respekt for samiske rettigheter, sier Isalill Kolpus, lokallagsleder i Oslove Noereh.

– Når unge mennesker med et brennende engasjement for naturen denne uka er blitt båret bort av uniformert politi, er det som et kaldt gufs fra Altastriden. Vi ønsker å vise solidaritet med aksjonistene på Vestlandet, samtidig som vi vet at gruveindustrien i neste omgang ønsker å sprenge bort fjell og tømme gift i fjorden i Sápmi, sier Kolpus.

Slutten for kystfisket

Hun minner om at den planlagte gruva i Kvalsund skal ligge i midt i et samisk reinbeitedistrikt, i et område hvor reindrifta allerede er under hardt press fra ulike utbyggingsprosjekter.

– Et sjødeponi i Repparfjorden vil også være slutten for tradisjonelt sjøsamisk kystfiske i fjorden, sier Kolpus.

Tar skittent parti

Repparfjorden er en nasjonal laksefjord, og er oppvekstområde for rødlista fiskeslag som kysttorsk. Gruveprosjektet i Kvalsund har fått konsesjon, og utslippstillatelse. Natur og Ungdom har varslet sivilt ulydige aksjoner for å stoppe prosjektet.

– Der regjeringa så tydelig har tatt parti med skitten og miljøødeleggende gruveindustri, har vi tatt parti med den reine naturen og framtidige generasjoner, sier Skjoldvær.

Sametinget sender en representant til aksjonen, kan det nevnes.

Lokallagsleder i den samiske ungdomsorganisasjonen Oslove Noereh, Isalill Kolpus, samt leder for Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær, skal begge til Stortinget i ettermiddag, for å aksjonere mot ideen om å dumpe gruveavfall i Repparfjorden. Foto: Privat
Lokallagsleder i den samiske ungdomsorganisasjonen Oslove Noereh, Isalill Kolpus, samt leder for Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær, skal begge til Stortinget i ettermiddag, for å aksjonere mot ideen om å dumpe gruveavfall i Repparfjorden. Foto: Privat