Noodt har selv to ganger opplevd å ha kommet på legevakta om natta sammen med pasienter med akutt sykdom eller skade. I begge tilfellene var det ikke tilstedeværende lege, og det tok svært lang tid før vedkommende dukket opp. I det ene tilfellet faktisk tre kvarter. Noodt forteller:

– Det var en ungdom med en hodeskade hvor han var i ferd med å få dobbeltsyn pluss andre sterke symptomer på at noe svært, svært alvorlig kunne være under utvikling. Faktisk så alvorlig at vedkommende da han endelig ble undersøkt av lege ble sendt rett til UNN, og ikke til Hammerfest. Heldigvis gikk det bra med ungdommen, men hva når det er hjertestans eller hjerteslag. Kan vi da vente i tre kvarter?

– Kan koste  for mye

I dagens papirutgave av Altaposten melder gruppeleder for Frp, Bengt Rune Strifeldt, at partiet vil  sørge for akuttilbudet styrkes. Utspillet kommer etter at Altaposten torsdag fortalte befolkningen at dersom noen får hjertestans på natt, finnes det ikke noe system for tilstedeværende lege på vakt, men kun lege på hjemmevakt. Ambulansepersonell må da vurdere om de først skal hente lege eller kjøre direkte til den som har fått hjertestans.

– Vi støtter Frp i behovet for full gjennomgang av akuttberedskapen og at vi må få på bordet hva som skal til for å kunne ha heldøgns tilstedeværende lege. Samtidig er det udiskutabelt at dette vil komme til å koste, og da må vi se behovet opp mot kostnadene, sier leder for hovedutvalget for helse og sosial, Kristin Jensen (Ap) og legger til:

– Enkelte kommuner betaler 20.000 kroner døgnet for en slik ordning, og blir kostnadene i nærheten av dette hos oss betyr det millionutgifter.

Sees i sammheng

Venstres Trine Noodt hevder at det som nå avdekkes rundt akuttilbudet i Alta er bakteppe for at politikerne fra Alta tidligere har stått sammen bak kravet om et akuttilbud på sykehusnivå for kommunen. Kravet om at helseforetaket må sørge for et akuttilbud og fødeavdeling i Alta har vært en kampsak gjennom hele 2000-tallet. Ap har imidlertid tonet ned kravene, det samme har Høyre. I kommunestyremøtet tirsdag ble verken bedret akuttilbud eller fødeavdeling nevnt med ett ord fra Ap- og Høyre-representantene da Alta Nærsykehus stod på dagsorden.

– Jeg tror hyllesten til Alta Nærsykehus fra Ap og Høyre  stilner. Det blir ingen akuttberedskap og navnet sykehus er malplassert. Ved akutt sykdom eller alvorlige ulykker teller  sekundene og minuttene. I slike situasjoner forbinder folk sykehus med et sted de får nødvendig hjelp, i Alta skal vi ikke en gang ha lege tilgjengelig. Det er veldig bra av Frp å få satt saken på dagsorden til de folkevalgte, klargjør Noodt.

Uenig

Hovedutvalgsleder Kristin Jensen forteller til Altaposten at selv i de tilfeller der det ikke er tilstedeværende lege på legevakta, er legen ikke langt unna.

– Enten bor vedkommende i sentrum eller overnatter på helsesenteret. I de tilfellene legen ikke bor sentrumsnært har vedkommende ordnet seg med overnatting hos kjente ikke alt for langt unna helsesenteret for raskere kunne være på plass om behovet er der. Det må heller ikke glemmes at vi har dyktig ambulansepersonell som kan gjøre mye fram til legen kommer, forklarer Jensen.

Det får Trine Noodt til å riste kraftig på hodet. Hun deler oppfatning om at Alta har svært dyktige og kompetent ambulansetjeneste.

– Ambulansepersonell kan imidlertid aldri erstatte lege i livstruende akutte tilfeller, og det systemet hovedutvalgslederen setter sin lit til har åpenbart så store mangler at vi som folkevalgte må gjøre noe. Liv og helse har høyeste prioritet, og når vi ikke har sykehus er det kommunen som må sørge for et minimum av nivå på akuttilbudet, nærmest uavhengig av kostnader.

– Ikke dårlig

Vurderingen av akuttilbudet i Alta er svært ulikt mellom Ap og Venstre. Noodt mener det er ubegripelig at en by på 20.000 mennesker og med nærmeste sykehus timer unna, ikke har sørget for i alle fall å ha en tilstedeværende lege på vakt. Ap og Kristin Jensen mener at en god ambulansetjeneste, og det akuttilbudet som kommunehelsetjenesten står for, gjør at folk skal kunne føle seg trygge.

– Jeg vil ikke karakterisere akuttilbudet i Alta som dårlig, men det er selvsagt langt dårligere enn i de byene hvor det er sykehus, konkluderer hovedtutvalgslederen og viser til at selv med 20.000 innbyggere er det svært få alvorlige akuttilfeller på natt.