Halvorsen er rystet over måten hans sambygding Jim Gaute Olsen karakteriserer ham og andre i sosiale medier. Halvorsen politianmelder nå Olsen for mobbing.

– Grov mobbing

– Jeg synes det er i orden at man er politisk uenige og diskuterer på en skikkelig måte, men Olsens karakteristikker av meg spesielt og frimurere generelt, det kan jeg ikke la være å reagere på. Dette er mobbing av groveste slag og  bør vurderes nærmere av politiet, sier Halvorsen til Altaposten

Han synes hele saken er skikkelig trasig.

– Jeg mener samfunnet må stå opp mot denne type opptreden. Olsen har selv barn og bør være en rollemodell for barna sine. Jeg synes det er over streken når han karakteriserer meg som han gjør. Og bare for å ha det sagt, påstandene og argumentene hans egner seg ikke på trykk, slik jeg ser saken, sier Høyre-politikeren, som ble valgt til ordfører i høst.

Frimurer fra 2000-tallet

Bakgrunnen for saken er Halvorsens tilknytning til frimurerlosjen. Akkurat som varaordfører Stein Thomassen er han medlem. Da Halvorsen bodde i Hammerfest ble han vervet som medlem i frimurerlosjen i byen, den som heter Sankt Johannes Ultima Thule. Halvorsen så på det som en tillitserklæring å bli invitert inn som medlem. Han fikk frimurernes første grad og deltok på tre, fire møter, men fant ut at han ville bruke fritiden sin på andre saker. Dette var altså før han flyttet til Loppa. Halvorsen påpeker at det er fullt lovlig å være frimurer, og minner også om at man står i matrikkelen til frimurerlosjen i Norge selv om man ikke er aktivt losjemedlem.

På Facebook har Halvorsen blitt utsatt for massiv skyts fra tidligere kommunepolitiker Jim Gaute Olsen, som blant annet hevder at Halvorsen har forsøkt å skjule sin frimurerfortid. Olsen skriver også at valgresultatet ville ha blitt annerledes om velgerne hadde fått vite at han var med i losjen. Halvorsen skjønner overhode ikke problemet til Olsen, all den tid han ikke har noen aktiv tilknytning til losjen.

– Hadde jeg vært aktiv, ville nok de fleste visst om dette, da jeg aldri har lagt skjul på mine aktive medlemskap, verken i losje eller skytterlag for den saks skyld, sier Halvorsen.

Ulovligheter

Halvorsen synes det er helt greit at Jim Gaute Olsen mener valgutfallet ville blitt annerledes.

– Det må han også få lov å mene, men å mobbe er faktisk ikke tillatt, sier Halvorsen, som er blitt pepret med grove karakteristikker.

– Det har vært en skjerping i lovverket som regulerer dette, og jeg som ordfører kan ikke finne meg i at en person får sjikanere medmennesker slik han gjør. For meg er dette er mobbing – og det er ulovlig, mens det faktisk ikke er ulovlig å være medlem i losjen, sier Halvorsen.

Han mener Olsen også må huske på at hans karakteristikker ikke bare rammer ordføreren.

– Dette skaper er uverdig ordskifte som kan ramme rekrutteringen til politikken, mener Halvorsen.

Statuere et eksempel

– Hvem skal tørre å ta på seg viktige samfunnsoppdrag hvis man samtidig skal måtte tåle denne typen oppførsel, der en debattant er både etterforsker, påtalemyndighet, dommer og bøddel i en og samme person? Når det gjelder deltakelsen i diskusjonen om min frimurertilknytning så er jeg skuffet, men ikke overrasket over at det er så stille fra det øvrige lokalpolitiske miljøet. Jeg tror kanskje de er redde for å bli utsatt for samme type hets som jeg opplevde i helga. Det er ellers vanlig at man stiller opp for hverandre, og det skal sies at jeg får mange telefoner der folk uttrykker støtte til meg. Det er jeg glad for, sier Steinar Halvorsen.

Plukkes opp av barna

Anmeldelsen er også for å statuere et eksempel.

–  Vi jobber knallhardt mot mobbing, spesielt rettet mot barn og ungdom. Vi voksne skal være og er rollefigurer for våre barn. Det vi voksne skriver på nett plukkes lett opp av våre barn. Det skal derfor ikke være forskjell på barn og voksne når det gjelder mobbing, stigmatisering og harselering. Derfor går jeg til politiet med dette. Jeg som ordfører tar netthetsen på alvor, påpeker Halvorsen.

Kunne ordlagt meg annerledes

– Jeg kunne nok vurdert å bruke andre ord, men de ville hatt samme betydning, sier Jim Gaute Olsen.

Jim Gaute Olsen Foto: Arkivfoto

Øksfjordingen, tidligere aktiv SV-politiker og kjent fra standup og revy, tar selvkritikk på ordvalgene i debattene han har ført på Facebook om Steinar Halvorsens tilknytning til frimurerlosjen.

– Nei, det er vel gjerne ikke greit å bruke slik ord om andre, og jeg kan nok si at jeg burde ordlagt meg på en annen måte. Men samtidig står jeg for kritikken mot det jeg mener saken faktisk handler om; at Loppas ordfører ikke informerer om sin binding til frimurerlosjen, sier Olsen til Altaposten.

Myteomspunnet

– Hvorfor er det så kritikkverdig når det er et faktum at Halvorsen er medlem av laveste grad, og ikke engang har vært aktiv i losjen på over 10 år?

– Det er alvorlig at han har unnlatt å opplyse om at han er medlem i losjen, fordi dette er en organisasjon som er myteomspunnet og har mye hemmelighold, og i tillegg har et sett med regler som ikke alltid harmonerer med norsk lov.  Ingen kan vite hvor aktiv han er hvis han ikke går ut og forteller det til Loppas befolkning. Spesielt er det alvorlig at han velger å holde kjeft om det til tross for all oppmerksomheten rundt offentlige personers forbindelse med losjen de siste årene, mener Olsen.

Ingen visste?

Olsen mener også at Halvorsen bløffer når han hevder at mange sentrale personer i det politiske miljøet var kjent med losjetilknytningen da valgkampen startet.

– Jeg har forhørt meg litt omkring, og ingen sier at de visste noe om dette. Halvorsen hadde gjort det så mye enklere for seg selv hvis han hadde gjort dette kjent.

– Hvordan kan det være et problem for Loppa-samfunnet at det har en ordfører som er passivt medlem i frimurerlosjen?

– Så lenge det kan stilles spørsmål omkring dette og de bindingene han måtte ha, så har samfunnet et problem.

Loppa uten ordskifte

– Halvorsen mener du ikke framstår som noen spesielt god rollemodell for dine barn når du øser ut sjikane på Facebook?

– Det får han bare mene, jeg står for oppdragelsen av mine barn. Men jeg kunne nok vurdert å bruke andre ord, som «tøysekopp», men det betyr akkurat det samme, det er slik jeg prater.

– Kunne du sagt det samme som du skriver til Halvorsen, ansikt til ansikt?

– Ja, hvis jeg møter han.

– Halvorsen mener dette er et uverdig ordskifte som kan ramme rekrutteringen til politikken, hva tenker du om det?

– Det må han gjerne mene, men jeg synes det er mer uverdig og kritikkverdig å holde ting skjult som absolutt burde vært offentliggjort. Hvis det er ordene han reagerer på, og ikke innholdet i saken, da har han startet i feil ende.

– Må Halvorsen tåle dette som ordfører?

– Han bør tåle mer enn andre. Kanskje var ordvalgene mine uheldige, men innholdet i saken står jeg for. At han nå anmelder meg, får han stå for. Hvis det er slik han ønsker å møte sterk kritkk, så får han gjøre det.

– Er dette et bra nivå på det offentlige ordskiftet i Loppa?

– Nei, det er det ikke, men det er generelt ikke noe offentlig ordskifte på politikk i Loppa. Det blir ofte temperatur når jeg ytrer meg, ellers er det tyst, mener Olsen.