Det er rådet fra direktør Finn Henry Hansen i Helse Nord. Han har ledet styringsgruppa for Alta nærsykehus og kunne sist fredag lose prosjektet i havn med en enstemmig anbefaling.

Bortkastede penger

– Nå er ikke vi en part i det politiske spillet rundt helsetilbudet i Alta, men å bruke penger på en slik utredning, er jevngodt med å brenne tusenlapper på torget. Det er bortkastet tid og penger og kan ikke føre noe godt med seg, mener Hansen.

Styringsgruppas leder er svært godt fornøyd med hvordan fagmiljøene i Alta og Hammerfest har samarbeidet i sluttføringen av forprosjektet.

– Jeg vil også gi uforbeholden ros til rådmannen i Alta kommune for måten han har bufret krevende prosesser på. Forholdene ligger nå bedre til rette for at fagmiljøer og ledelse i både Alta kommune og Finnmarkssykehuset i Hammerfest vil kunne samarbeide konstruktivt om gjennomføring og igangsetting av de nye tilbudene, sier Hansen. Han har fått med seg den politiske debatten og legger ikke skjul på at det kan virke forstyrrende.

Symbolhandling

– Tonen i det politiske landskapet er en urofaktor og kravet om en utredning oppfatter jeg mer som en symbolhandling for å følge opp løfter i valgkampen, sier Hansen, med henblikk på at politikerne vil bruke en halv million på utredning. Han foreslår at de bruker pengene i kommunehelsetjenesten, der behovene gjerne står i kø.

– En debatt om helsetilbudet er på mange måter en naturlig sak, men det må nå være et poeng å tenke fremover og se hva som er mulig å oppnå. For nærsykehuset er det nå spesielt viktig å legge til rette for forberedelse, gjennomføring og drift, og da er det avgjørende at politikerne er helhjertet med, sier Hansen, som påpeker at innholdet i Alta nærsykehus gir et betydelig løft, som må forvaltes på en god måte.

Ingen endring

Han minner om at Jonas Gahr Støre (Ap) som helseminister var krystallklar i denne saken, nemlig at sykehuset fortsatt skal være lokalisert til Hammerfest. Det samme har etterfølgeren Bent Høie (H) gitt like klart uttrykk for. Det betyr at den rikspolitiske situasjonen er uforandret.

– At politikere snakker med politikere er en del av hverdagen. Jeg har derfor ingenting å utsette på at lokalpolitikerne tar en ny runde med helseministeren, men i forhold til krav om fullverdig sykehus med fødeavdeling, er det ingen sjanse for å komme videre. Det er 40-50 år siden man integrerte fødeavdelinger i sykehus. Med alle de tjenester som skal være med, så det vil være meningsløst å gå videre i det sporet. Det er selvfølgelig både faglig uforsvarlig og dermed helt uaktuelt å etablere noen fødeavdeling i Alta. I prosjektrapporten fra 2014 er det for øvrig dokumentert at fødetilbudet for kvinnene i Alta har god kvalitet, fastslår han.

Kampen for akutt-tilbud og indremedisin går også høyt.

– Det er per nå ikke aktuelt å etablere noen fullverdig indremedisinsk avdeling i Alta, men styrkingen av det indremedisinske fagområdet vil innebære at langt flere pasienter får et tilbud lokalt og dermed slipper å reise til Hammerfest eller Tromsø. Hvilke konsekvenser dette får for akutt-tilbudet, er det for tidlig å konkretisere. Et mer spesialisert fagmiljø, kombinert med bedre diagnostiske hjelpemidler, som eksempelvis CT, vil på noe lengre sikt også kunne styrke øyeblikkelig-hjelpsfunksjonen. Denne utviklingen må imidlertid skje i nært samspill og samarbeid med fagmiljøet i Hammerfest, sier Finn Henry Hansen, som understreker at det indremedisinske tilbudet blir stadig viktigere for å håndtere den demografiske utviklingen med mange flere eldre pasienter med mange diagnoser og sammensatte lidelser.

– Så vil spørsmålet være hva som er mulig å få til desentralisert. Det må tas skrittvis, og tiden vil vise hvilke behov som kommer i neste fase, sier Hansen.