Statsadvokaten i Troms og Finnmark har fulgt med på debatten om hvorvidt Finnmark bør få sitt eget barnehus for avhør av barn eller ikke.

– Det viktigste er ikke hvor de blir avhørt, men hvordan avhørene blir gjenomført, sier Fause, og legger til:

- Lederen av barnehuset i Tromsø er sikkert uenig med meg, men jeg mener det bør vurderes hvorvidt samtlige avhør skal og bør skje i Tromsø, sier Fause.

– Er det flinke avhørere i Finnmark, etter din erfaring?

– Ja, absolutt. Finnmark er godt forsynt med avhørspersoner og jeg synes de er kjempedyktige.

23 seksuelle overgrep

I fjor ble totalt 72 barn fra Vest-Finnmark og 73 barn fra Øst-Finnmark avhørt i volds- og sedelighetssaker. Tallene for Vest-Finnmark viser at 47 av tilfellene dreide seg om vold, mens 23 handlet om seksuelle overgrep. Vektfordelingen for Øst-Finnmark har vi ikke lyktes med få ut i skrivende stund.

Gode tekniske rom

De fleste av avhørene ble tatt ved Statens barnehus i Tromsø, men noen har også blitt foretatt i distriktene av spesialutdannede politibetjenter. Fra 1.oktober 2015 kom det en regelendring som sier at alle barn skal avhøres ved barnehuset.

– Det er kun når barn må undersøkes medisinsk at de må til Tromsø. Ellers er det viktigst at man har gode tekniske rom, teknisk utstyr og folk som kan avhøre, sier statsadvokaten.

Slipper fri fra skole

Han er uenig med leder for barnehuset i Tromsø, Ståle Luther, som til Altaposten avviser at den lange reiseveien slår negativt ut for barna.

– Selv om det er lange avstander i Finnmark også, så er det saker som helt sikkert kunne vært tatt lokalt. Eksempelvis hvis en mor i Karasjok kommer med et barn til politiet som hun mistenker kan være utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Kanskje det barnet kunne vært avhørt der, hvor det sitter en flink avhører. I stedet for å ta fri fra skole og bli borte fra lokalsamfunnet, kanskje i flere dager, påpeker Fause.

– Fungerende påtaleleder i Finnmark, Morten Daae, mener en ambulerende tjeneste kan vært fint, så barna slipper reise?

– Ja, noe slikt bør vurderes. På en eller annen måte kunne det vært fint med en desentralisert løsning. Ikke for alle barna, for noen må til Tromsø, men det kunne vært fornuftig med valgfrihet.

– Hva skjer med sakene etter at barna er avhørt?

– 80 prosent av avhørene som dreier seg om seksuelle overgrep ender med tiltale, mens når det gjelder vold mot barn er det i motstatt ende av skalaen. Der er det bare cirka 20 prosent som blir oppklart, sier statsadvokaten.

– Hvorfor er det så store forskjeller?

– Vi vet ikke, men det kan ha sammenheng med at når det gjelder vold mot barn står barnet alene med sin forklaring, og når vi skal dømme noen må vi være overbevist om skyld. Det kan også være sosiolgiske forhold som spiller inn. Som at foreldre ikke tar mindre voldsepisoder like alvorlig som seksuelle overgrep.

- Hva er straffenivået for vold og overgrep mot barn?

- Straffenivået følger slavisk retningslinjer fra stortinget, pluss høyesterettspraksis, men etter juli 2010 ble det markant skjerping både for vold og overgrep mot barn. Eksempelvis straffes normalt seksuelle overgrep mot barn under 14 år med fire år, det samme som for voldtekt.

- Hva hvis det er gjentatte seksuelle overgrep?

- Da vurderes det annerledes.

- Er straffene strenge nok?

- Det er et politisk spørsmål, og noe vi statsadvokater ikke blander oss opp i, sier Fause.

– Viktigste vi gjør

Fause sier at 50-60 prosent av alle sakene statsadvokatene jobber med er voldtekter og seksuelle overgrep mot barn.

– Det er det viktigste vi gjør. Og at media har så stort fokus på disse sakene, gjør at flere trolig tør å melde i fra, avslutter den nordnorske statsadvokaten.