På et kjøkken på Nyland studenthjem blir vi introdusert for ei gruppe studenter. Latteren sitter løst og stemningen er på topp, men samtalene foregår ikke på norsk – denne gjengen er nemlig på utveksling i Norge ved UiT Campus Alta. Etter en rask introduksjon får vi med oss tre av dem ut på gangen for å slå av en liten prat.

– Kun en gang i livet

Marianne Mutanen forteller at hun kommer fra byen Joensuu, sør i Finland, mens Noora Huttunen kommer fra Helsinki.

– Hva fikk dere til å komme til Alta?

– Dette er en mulighet vi kun får en gang i livet mens vi studerer, sier de to nesten i kor.

– Jeg har flere ganger vært i Lappland og sett over til Norge med sine majestetiske fjell. Det var da jeg bestemte meg for at jeg ville oppleve hvordan det virkelig er, sier Mutanen.

– For meg så har det alltid handlet om å få oppleve Nord-Europa og få se nordlys, skyter Huttunen inn.

Mens de to jentene kommer fra sørlige Finland, var det ønsket om å få oppleve en helt annen kultur som sto sterkest for nederlenderen Douwe Stoer.

– Alta byr på alt det jeg ikke kan oppleve i Nederland. Fantastisk klima, rå natur og en helt annen kultur enn hva jeg er vant til, sier han.

Slo alle forventninger

En ting er de alle enige om – Alta slo alle forventninger for hva de hadde forestilt seg før de kom.

– I løpet av de første dagene ble vi tatt med til Komsatoppen. Og det var så vakkert, jeg har aldri opplevd noe lignende før. Så jeg ble virkelig overrasket, og hadde ikke forventet at det skulle være så vakkert, forteller Huttunen om sitt første møte med byen – 213 meter over havet.

– Jeg tror nok det kuleste er at Alta er en ganske moderne by med kjøpesentre og flere aktiviteter, så sett i forhold til at vi er såpass langt nord i Norge, med så store landområder rundt, er det nok det som overrasket meg mest, legger Stoer til.

Opplevelsene står i kø

Frem mot juni skal de tre studere blant annet norsk, arktisk turisme, friluftsliv og event management. Men først og fremst ser de frem til å knytte nye vennskap og få oppleve både midnattssol og nordlys.

– Ønsker helt klart å få se nordlys mens jeg er her. Men ser også veldig frem til å få oppleve isfiske, hundekjøring og mange turer i de flotte fjellene, sier Stoer.

– Jeg ønsker å bli kjent med folkene her, både de andre på utveksling og lokale. Bli kjent med kulturen og ta mange flotte bilder. Som sagt, det er en mulighet vi kun får en gang i livet, avslutter Mutanen.

Internasjonale studenter

Visepresident Philip Krüger i Erasmus Student Network (ESN) Finnmark forteller at han selv var på utveksling i 2013, og derfor forstår hvordan det er å komme som utenlandsk til et nytt sted.

– Hovedsakelig er vi ansvarlige for at de internasjonale studentene her i Alta har det bra mens de er her. Noe av oppgaven går på integrering i samfunnet og vise dem hva Finnmark har å by på, forteller Krüger.

– Mens de er her skal de blant annet få oppleve Sorrisniva ishotell, Holmen huskey, Altavassdraget og Nordkapp, fortsetter han.

– Hvorfor tror du så mange ønsker å dra til Alta?

– Jeg tror mange velger Alta nettopp fordi det er en av de nordligste studentbyene en kan dra til. Mange studenter har aldri væt så langt nord før. Samtidig har nok mange hørt om naturen i Norge, om folkene og de mulighetene som ligger der avslutter Krüger.