Med den enorme kostnadsøkningen på lakseråstoff de siste månedene, så daglig leder ved Polarctic Seafood AS i Loppa, Gisle A. Hansen, ikke annen utvei enn å permittere hele arbeidsstokken i produksjonen. Kundene til selskapet vil ikke betale 80-90 kroner kiloet for laksefilet, som er prisen selskapet må ha for å oppnå lønnsomhet når råstoffet ligger på rundt 55-60 kroner kiloet for rund laks.

Konkurrerer på verdensbasis

– Laksemarkedet er et world wide-marked og tilgangen på langt rimeligere laks fra eksempelvis Chile er en av årsakene til at vi har varslet permittering av våre 45 ansatte. Vi konkurrerer i et marked hvor mye av produktene blir bearbeidet i lavkostland som Polen, Serbia og landene i Baltikum. Selv om vi har det beste råstoffet fra laks som er oppdrettet i Nord-Norge, så hjelper ikke det når det ikke er betalingsvillighet, sier Hansen

Han forklarer at ideen for Polarctic handler om ordrebasert produksjon. Laksen de produserer skal da bearbeides og pakkes etter spesifikasjoner som kunden har gitt. Det kan dreie seg om filet som skal fryses eller leveres fersk og vakuumpakket.

Råstoffprisen opp

– Det stoppet opp for oss da lakseprisen i midten av desember gikk i taket og våre kunder utsatte eller kansellerte sine ordrer. Det mangler ikke tilgang på råstoff, men prisen er for høy. Når vi kjøper inn rund laks for 55-60 kroner kiloet, fileterer vi den og har kanskje 75 prosent til filet. Vi kan da regne en råstoffkostnad på 71 kroner kiloet for fileten. På toppen kommer våre driftskostnader, frakt og aller helst en fortjeneste. Dermed blir fileten å koste 80-85-90 kroner kiloet, og det er ikke kundene villige til å betale, slår Hansen fast.

Polarctic er ikke alene om å permittere arbeiderne av denne årsaken. Både Nordlaks på Stokmarknes og en foredlingsbedrift på Senja har måttet gjøre det samme.

Midlertidig stans

Permitteringen av de 45 utenlandske ansatte ved Polarctic er ikke uten utfordringer for ledelsen i bedriften og heller ikke for NAV. Bedriften har 14 dagers lønnsplikt før de ansatte blir NAV sitt ansvar. Permitteringer i fiskeindustrien er ikke noe nytt, men det er ulike ordninger for permitteringen avhengig av årsaken. Er det regelrett råstoffmangel, kan et selskap permittere ansatte med tre dagers varsel. I Polarctic sitt tilfelle har NAV ikke godkjent at bedriften har mangel på råstoff, dermed trer en 14 dagers lønnsplikt inn for arbeidsgiveren.

– Permitteringen er midlertidig, og vi håper at markedssituasjonen for laks vil endre seg i positiv retning innen februar, sier Hansen til avisa.

– En utfordring for NAV er hvordan de skal gi våre ansatte, som er utenlandske borgere og ikke behersker norsk, servicen de har krav på. For når man kommer inn under NAV-systemet så forventes det at alle har bank-ID, noe vi vet mange ikke har. Vi håper derfor på en løsning med autorisasjon for å komme inn i NAV-systemet ved hjelp av kodeark, men dette får vi ta etter hvert, sier Hansen.