Tallet på barn som mistenkes utsatt for vold eller seksuelle overgrep i Vest-Finnmark har økt kraftig. I 2014 var tallet på avhørte barn i slike saker 56, mens det i 2015 var på 73. Det bekrefter koordinator for tilrettelagte avhør av barn i Vest-Finnmark politidistrikt, Siri Ulverud overfor Altaposten.

– Det har vært en oppblomstring av saker, noe som nok mye skyldes det økte fokuset på vold mot barn, sier Ulverud.

Hun har ikke tallene fra Øst-Finnmark, men mener det er liten grunn til å tro at tallene derifra er noe lavere.

– Undersøkelser i Norge tilsier at cirka åtte prosent av alle barn utsettes for grov vold fra en forelder, og at cirka to prosent utsettes for grov vold fra begge foreldrene, bekrefter leder for Statens barnehus i Tromsø, Ståle Luther, som sier at antall avhør på barnehuset i byen i fjor var 477, mot 98 avhør i 2009.

Siri Ulverud forteller at i oktober i fjor kom det en forskriftsendring, som sier at alle barn som skal avhøres skal ha tilrettelagte avhør ved barnehuset. Før forskriftsordningen kom var det ingen automatikk i dette.

– Selv om de fleste avhørene har foregått der de siste årene, har det også forekommet at avhør har blitt gjort på politistasjonen eller i retten. Fordelen med barnehusene er at de som avhører barn der er politifolk med spesialutdannelse for å avhøre barn og andre sårbare personer, sier Ulverud.

Barnehusene er bygget opp på en måte som skaper tillit og trygghet hos barnet. Både når det gjelder den fysiske utformingen og hvordan de som jobber der tar imot barna.

– Eksempelvis får barna som kommer dit spørsmål om de er sulten og vil ha litt å spise. Dette for at blodsukkeret skal være stabilt og at barna skal være fornøyde. Gjøres avhørene i retten eller på politistasjonen går man bare rett på avhør, forteller Morten Daae, som er leder for politiet i Vest-Finnmark.

– Ingen som ikke har vært på barnehuset vet hvor flinke de er, men det er ikke dermed sagt at ikke det kunne blitt like bra i Finnmark, understreker han i forhold til forslaget som er kommet fra Finnmark Ap om et eget barnehus i Finnmark.

De siste årene har tidsfristene for når en sak kommer til politiet og og frem til barnet skal avhøres gått kraftig ned.

– Nå skal det gjennomføres avhør innen 1-3 uker etter opprettelse av sak, sier Siri Ulverud, som sier at sakene til politiet ofte kommer etter henvendelse fra barnevernet.

Ståle Luther hos barnehuset i Tromsø mener opprettelsen av barnehus rundt i landet er årsaken til at fristene på når avhør av barna skal utføres har gått fra rundt 70 dager, til litt over 20 dager.

– Dette hadde ikke skjedd, dersom distriktene selv skulle foretatt avhør, mener han.

Dette synet deler Siri Ulverud hos politiet.

– Etter at barnehusene har begynt å gjøre avhørene blir barna avhørt langt tidligere. De har folk som jobber med dette hele tiden, mens når barna ble avhørt i distriktene måtte de vente på at en tingrettsdommer skulle bli ledig, forklarer Ulverud.

Hun sier at som oftest får barna reise til Tromsø sammen med en av foreldrene. Såfremt ikke begge foreldrene er involvert i volden eller overgrepene.

– Er ikke det mulig at en av foreldrene drar, forsøker vi å finne en annen person, enten innenfor familien eller skolen eller barnevernet. Det viktige er å sende med en person som kan trygge barnet.