NY UTFORDRING: Heidi Nilima Monsen (37) fra Alta har jobbet som journalist i Ruijan Kaiku siden begynnelsen av 2013. Nå blir hun redaktør.
(Foto: Ruijan Kaiku)

NY UTFORDRING: Heidi Nilima Monsen (37) fra Alta har jobbet som journalist i Ruijan Kaiku siden begynnelsen av 2013. Nå blir hun redaktør. Foto: Ruijan Kaiku

Heidi blir redaktør

Heidi Nilima Monsen fra Alta tar over stafettpinnen i den kvenske avisa Ruijan Kaiku.

37-åringen har fungert som redaktør i månedsavisa det siste året, men nå blir hun ansatt som sjef.

– Jeg ser fram til å fortsette arbeidet med å formidle de kvenske og norskfinske stemmene, sier den påtroppende redaktøren.

De siste årene har Ruijan Kaiku gitt ut ti papiraviser årlig. I tillegg jobbes det med utvikling av egne elektroniske utgaver, samt å styrke ruijan-kaiku.no som kvenenes nettavis.

– Gjennom nettavisa vil vi kunne nå flere lesere enn vi gjør gjennom papiravisa, og kanskje også nye lesergrupper. På nett kan vi levere nye saker hver eneste dag, noe som betyr at vi kan tilby mer dagsaktuelt stoff, sier Nilima Monsen, som har kontor i Mediehuset Altaposten. Det er Nordavis som er majoritetseier i avisa.

På flere plattformer

I tillegg til skriftlig innhold på nett og papir, satser Ruijan Kaiku nå på muntlig innhold i form av lydfiler, podcast, videoreportasjer og filmsnutter.

– Gjennom filmsnutter og lydfiler på kvensk, og med aktuelt kvensk innhold, vil vi kunne gi språket et annet fokus enn tidligere. Kvensk språk er i en kritisk revitaliseringsfase, og vi opplever at det er et stort behov for kvener å høre sitt eget språk. I og med at kvensk ikke har vært et skolefag, sliter de fleste kvenene med å lese og skrive sitt morsmål, selv om de snakker det. I dag er det svært få steder hvor en kan høre kvensk, så lydfilene og filmsnuttene vil være et viktig bidrag for språkrevitaliseringen, sier den nye redaktøren som allerede har begynt den muntlige satsingen.

– Vi har allerede spilt inn og publisert tidenes første nyttårstale på kvensk. Det var stor stas, og ikke minst en viktig erfaring. Nå ser vi fram til flere slike prosjekter, smiler hun.

Fortsetter som journalist

Gründer Liisa Koivulehto som startet avisa for 20 år siden har vært redaktør fram til nå. Hun blir med videre.

– Jeg har sett fram til å slippe å styre, men å være en del av et mannskap og et lag. De siste ti årene sleit jeg svært. Det var en utrolig lettelse å få en 100 prosent kollega! Heidi har ideer og kan ting som jeg ikke kan, og omvendt. Dette blir spennende! sier Koivulehto, som har base i Tromsø.

– Jeg er svært imponert over det store arbeidet Liisa har lagt ned i Ruijan Kaiku i disse 20 årene, og det er med stor ydmykhet at jeg tar over redaktørjobben. Jeg er svært glad for at hun er med videre, sier Nilima Monsen.

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

håndball

Offensiv satsing med Alta-gutter i spissen

Det blir mye kjentfolk på banen når Alta IF og Bravo møtes.

– En helt fantastisk start på studiet

Naturen, nordlyset og lokker unge til Alta og Norges arktiske universitet.

– Hvem kan velgerne stole på?

Sykhus – hva skjer etter valget?

Langdistanseridning

Til England på Dubai- sjeikens regning

– Dette er første gang jeg kan gå i pluss på reisen, sier Alta-rytter Ellen Suhr Ydstebø.

– Ingen har rett til å krenke en ung gutt offentlig

Ungdom i offentlig gapestokk, er det blitt vårt samfunn?

– Fint festivalvær

Slik blir været under Aronnesrocken, ifølge meteorologen.

løping

Tangerte rekorden

Hans Fredrik Antonsen imponerte på Sandfallet.

Sikret spor etter voldtektsmistanke

Bred etterforskning igangsatt i Alta.

Advarer mot app som kan brukes til anonym hets

– Det er en kanal for å hetse folk anonymt.