Med kongen på tilskuerplass ligger det an til en svært bred og spennende konferanse 9. og 10. februar. Villaksen skal settes i et internasjonalt perspektiv, der ett av de viktigste momentene er å se på villaksens rolle som verdiskaper og identitetsbygger.

Glad for deltakelse

En hel rekke kjente foredragsholdere er ventet til Alta, blant annet to regjeringsmedlemmer.

– For oss er det viktig at statsrådene viser interesse for villaksen. Med drahjelp fra statssekretær Ronny Berg har vi også fått den nye fiskeriministeren nordover. Det setter vi stor pris på, sier daglig leder Tor-Erland Nilsen i Alta Laksefiskeri Interessentskap.

I løvens hule

Både klima- og miljøminister Vidar Helgesen og fiskeriminister Per Sandberg har meldt sin ankomst. Helgesen, som nylig byttet hatt fra europaminister til miljøminister, skal se nærmere på internasjonale forpliktelser og regjeringens planer for å sikre villaksen, mens Sandberg går direkte på oppdrettsvekst, grønne løsninger i relasjon til villaksen. Det betyr at Sandberg i kjent stil entrer løvens hule.

Faglig tilnærming

Under seminaret i Alta blir det en blanding av lokale foredragsholdere, politikere, fagpersoner og fagetater som vil belyse de mange spørsmålene som stilles knyttet til villaksens ve og vel. Havforskningsinstituttet, NINA, NJFF, Miljødirektoratet, Norske Lakseelver, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Vitenskapelig råd for lakseforvaltning er alle representert, i tillegg til internasjonale foredragsholdere som kan se dette utenfra.

Lokale stemmer

Det har imidlertid også vært viktig for arrangørene å ha lokale stemmer, i tillegg til ALI. Laksefisker og førsteamanuensis Geir Zakariassen fra Campus Alta vil blant annet se nærmere på laksens betydning for befolkningen i Alta, en verdi som kanskje er vanskelig å mate inn i en kalkulator.

En stemme fra fremtiden vil også få plass, nemlig 19 år gamle Tone Holten, som skal holde en appell fra ungdommen.

– Dette synes vi er veldig hyggelig og spennende. Unge mennesker kan kanskje gi oss noen andre dimensjoner i forhold til fremtidens verdier og om vi har rett og lov til å sette villaksstammen i fare, påpeker Nilsen.

Se hele saken i papirutgaven