– Vi betaler ut fire millioner kroner pluss en bonus fordi vektsystemet vårt ved slakteriet i Kautokeino har hatt en systemfeil, hvor vekta har vist riktig antall kilo, men hvor oppgjørslappene har vært trukket fra 1,4 kilo for hver skrott, sier direktør i Finnmark Rein, Are Figved, til Altaposten.

Avisa fikk for kort tid siden tips om at reineiere har fått utbetalt mer fra Finnmark Rein AS for slakterein enn hva det såkalte Meats-systemet ved reinslakteriet viste på oppgjørssedlene.

Hver skott minus 1,4

Direktør Are Figved forteller at Finnmark rein skiftet til et spesielt system for veiing og oppgjør, som er det samme som brukes av Nortura. Da vektene ble kalibrert viste de ingen feil, men systemet som er levert av et selskap i Bergen har trukket fra 1,4 kilo for alle skrottene.

– Da vi oppdaget dette syntes vi egentlig det var litt flaut, for det er absolutt ikke vår mening å jukse noen på vekta. Dessuten var vekta riktig, men systemet som behandler vekta, trekker fra tre prosent for ferskkjøtt og deretter skriver ut en såkalt skrottlapp som hører til hvert enkelt slakt, den har trukket fra ytterligere 1,4 kilo per skrott og det var feilen. Vi fikk noen henvendelser fra reineiere som syntes det virket å være for lav vekt på kalver som var i godt hold. Vi stusset over tallene og fant ut at vi måtte sjekke hele systemet, sier reinslakteridirektøren.

Han er glad for at feilen er funnet og at reineierne nå får etterbetalt. Da noen reineiere tok opp saken med Finnmark rein, ble det gjort kontrollveiing av en 20-kilos sekk med ris – og slik fant Figved og reineierne feilen.

Også bonusberegning

– Siden det er slik at klassifiseringen også gir bedre betalt for høyere kalvevekt, så fant vi ut at vi måtte undersøke saken og komme til bunns i den, sier Figved. Han forteller at 22.601 rein som ble slaktet ved anlegget til Finnmark rein AS i Kautokeino har blitt trukket i vekt.

– Vi har derfor etterutbetalt det som reineierne rettvist har hatt til gode og jeg har så langt bare fått positive tilbakemeldinger på at vi har funnet feilen og at vi retter opp i utbetalingen, sier Figved til avisa.

– Det betyr for oss at vi måtte foreta alle avregninger på nytt, eller det vil si det har systemleverandøren vår måttet gjøre, sier Figved.