Sammen med en større delegasjon fra Norge har Oda-Karoline Daniloff fra Alta fått oppleve den gigantiske mat- og reiselivsmessen IGW som går over to uker i den tyske hovedstaden Berlin. Daniloff representerer Sorrisniva og region Nord-Norge.

– Jeg er her sammen med Johnny Trasti, som representerer både Sorrisniva og Trasti & Trine. Min jobb går ut på å lage forskjellige småretter av nordnorske råvarer, forteller Oda.

Hun ble spurt om å være med av mentor Trasti.

– Heftet ikke med å svare «ja». Synes det er flott med nye impulser, å få muligheten til å møte nye folk og også lære noe nytt, sier hun.

Mingling på ambassaden

I likhet med de øvrige norske messedeltakerne ble Oda invitert med på middag og mingling på den norske ambassaden i Berlin fredag kveld.

– Her traff jeg masse spennende folk, inkludert Wenche (Andersen) fra God Morgen Norge og Ole Martin (Alfsen) fra 4-stjerners middag. Masse kjente norske kokker var her – gøy å få hilse på disse.

Enorme saker

Selve messen beskriver Daniloff med to ord: «Sykt svær»

– Det er helt vanvittig. Flere haller ligger etter hverandre, og det går armer ut fra flere av hallene. Vi snakker flere kilometer med messeplass. I løpet av ukene messa pågår så er det rundt 500.000 besøkende, så det er ganske enormt.

– Hva synes tyskerne om det dere lager?

– De er storfornøyde! Vi får masse veldig gode tilbakemeldinger. Smaksprøvene vi lager forsvinner på et blunk, så vi står konstant og lager mer. Det er jo et bevis på at de liker det vi har å tilby, sier Daniloff.

Verdifullt

Åse Vøllestad, som representerer prosjektgruppa bak den norske standen, forteller at det i tillegg til kokker og kokkelærlinger også er lokalmatprodusenter og reiselivsbedrifter representert her.

– Dette er en av verdens største messer for å promotere mat og reiseliv. Vi ser at de besøkende er veldig interesserte i å høre mer om Norge og Nord-Norge, forklarer Vøllestad.

Hun kan berette at messedeltakelsen er kommet i stand som følge av et samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet, Innovasjon Norge sentralt/Innovasjon Norge Nord, samt fylkesmennene i de tre nordligste fylkene.

– I år er det aktører fra Nord-Norge, Østlandet og Sørlandet som representerer Norge. Målet med å delta her er både å profilere Norge, men vel så viktig er det at de forskjellige aktørene finner sammen og kanskje kan danne samarbeidskonstellasjoner på tvers av regiongrenser. Vi ser at det dannes flotte nettverk, og at mange bruker hverandre aktivt etterpå. Og så er det jo ikke til å legge skjul på at mange knytter viktige kundekontakter også, med tyske turoperatører. Samlet sett er dette veldig verdifullt, mener Vøllestad.