– Det er en klar årsak til at MDG ikke ville følge innstillinga til administrasjonen. Den støtter opp under et nasjonalt havbruksfond der oppdrettskommunene skal få betalt for å legge til rette for framtidig vekst av næringen i sin kommune. Det vil ikke MDG være med på, sier medlem i hovedutvalget for næring, drift og miljø, Mirriam Akkouche.

Pengefokus

Hun synes Altaposten i sin omtale fra behandlingen av havbruksfondet har for mye pengefokus, og at argumentene for å si nei til vekst av oppdrettsnæringen kommer i skyggen.

– Oppdrettsnæringen i Alta burde skape inntekter for kommunen uavhengig av om den vokser. En av havbruksfondets hovedformål er å friste kommuner til å legge ut nye areal til oppdrettsindustrien for å skape vekst. Vi i MDG ønsker et fond som baserer seg på en avgift, eventuelt produksjonsavgift hvor fondet innhenter penger fra den næringa vi faktisk allerede har, ikke bare en eventuell framtidig vekst, forklarer Akkouche.

Hun viser til at de tre miljøpartiene Venstre, SV og MDG tenker i de samme baner og vil ha næringen over på lukkede anlegg for å skjerme miljøet.

MDG i Alta mener  en  avgift for oppdrettsaktiviteten burde vært innført for lenge siden. Ikke minst med tanke på  miljøskadene oppdrettsnæringen har påført fjordmiljøet og villaksen.

– Alta Kommune bør som Norges fjerde største oppdrettskommune si klart nei til vekst og ja til lukkede anlegg. Vi må være klar på hva vi ønsker.

– Lite konkret

MDG-politikeren synes ikke rapporten fra regjeringen som fulgte med forslaget til et nasjonalt havbruksfond, er et godt grunnlag for handling.

– Rapporten og utredningen lover at veksten som planlegges skal være «miljømessig bærekraftig». Senere finner man ingen hentydninger i rapporten til hva som egentlig menes med det. Dette ser ut som et pynteord som er satt for å gjøre miljøpartiene og regjeringen støtteparti Venste, fornøyde.

Akkouche synes heller ikke administrasjonen i Alta kommune er klar nok i saksframlegget. Her viser det til en rekke indikatorer og planer om mer forskning.

– Dette er kunnskapsinnhenting og ikke handling, og det er handling vi trenger om vi skal få bukt med problemene. Vi skal innhente mer kunnskap, men også handle når vi får den.