21. mai 2014 opplevde trebarnsfaren Mikkel Romsdal alles verste mareritt. De mistet alt de eide da familiehuset i Talvik ble totalskadet av brann. Siden har Romsdal jobbet iherdig med å oppføre et nytt hus på tomta, men på tirsdag kveld fikk han telefon om at det brant igjen. Denne gangen i nyhuset.

– Jeg ble oppringt av naboen som hadde sett merkelige lys inne i huset. Da jeg kjørte opp, kunne jeg konstaterte at det kom røyk fra kjelleren, men det var ikke der det brant. Like opp trappa var det tett med røyk og det ulmet godt i en søppelpose, forteller Romsdal om hendelsen.

– Der ble jeg ble stående å tenke; Hva i all verden skal jeg gjøre?

Romsdal forteller at løsningen ble å åpne verandadøra, finne en spade, og måke ut det som brant.

– Men det er jo klart at når det kom oksygen til, flammet det opp, legger han til.

Hendelsen var for huseieren surrealistisk.

– Det er langt i fra morsomt når det brenner for andre gang. Da jeg kom inn og oppdaget røyken, tenkte jeg; Det går ikke an at det skal skje en gang til.

– En liten stund vurderte jeg å bare gå ut igjen for å ringe brannvesenet, men da jeg så at det brannen var begrenset, tenkte jeg at jeg skulle klare det, sier Romsdal.

Havnet på legevakta

Romsdal forteller han måket innpå med snø og kontaktet 110 etter at han hadde fått det brennende materialet ut av huset.

–  Jeg regnet med at brannen var slukket, men for å være sikker ringte jeg brannvesenet, forklarte hendelsen, og at jeg hadde vært der så og så lenge.

Brannen førte til at  brannvesenet rykket ut. Ifølge Romsdal fikk de luftet ut og sjekket at det ikke var fare for at brannen skulle blusse opp. Romsdal havnet selv på legevakta.

–  Politiet avhørte meg, og jeg lå resten av natta på helsesenteret for observasjon. De ville være sikre på at jeg ikke hadde pådratt meg noen røykskader.

Uforståelig

Hvorfor det skulle begynne å brenne i boligen, er for huseieren uforståelig.

– Vi har snekkere som jobber der om dagen, men det er ingen ting som tilsier at noe skal ta fyr. Politiet etterforsker hva som kan være årsaken. sier han.

Etter hendelsen har verken Romsdal eller noen andre vært inne i huset. Han håper uansett at røykskadene ikke er for store.

– Vi har ikke hatt noen på befaring for å se på omfanget. Så jeg vet ikke om noe må rives, eller om det holder med en grundig vask, sier han.

– Utover at det lukter røyk i huset, vet jeg ikke så mye ennå, legger  Romsdal til.

Nå håper Romsdal at de snart er i gang igjen med byggingen, og får flytte inn fortest mulig.

– Antageligvis blir man jo litt forsinket i prosessen. Hovedsaken er at det er ingen som ble skadet.

– Skjedd er skjedd, og man får ikke gjort noe om på det, så det er ikke å noe å tenke videre på, avslutter han med.

Etterforsker saken

Etterforskningsleder Svein Erling Mikalsen ved Alta lensmannskontor informerer om at de har igangsatt etterforskning, men det er for tidlig å kunne uttale seg om saken.

– Vi har vært på stedet med teknikere ved den aktuelle boligen, og har igangsatt  etterforskning. Videre skal vi ta inn, og avhøre personer som er tilknyttet til boligen, men ut over dette så kan jeg ikke utale meg, sier Mikalsen.