Trykkerisjef for Polaris Trykk Alta AS, Pål Jensen, kunne i går starte trykkpressa for tre dagsaviser. Først ut var den samiskspråklige avisa Ávvir, deretter Altaposten. Og så «bakerst i køen», den historiske første trykkingen av Finnmark Dagblad ved det toppmoderne trykkeriet på Aronneskjosen i Alta.

En lang prosess

– Dette har vi jobbet for i halvannet år og nå går pressa. Selv om det var en del tekniske utfordringer, blant annet som følge av montering av nytt utstyr, så gikk dette bra, sa administrerende direktør for morselskapet, Polaris Trykk Trondheim AS, Steinar Bakken.

Han deltok i går selv under innkjøringen av trykkeriets nye utstyr med råd og vink til løsningen av utfordringene. Bakken startet selv som visergutt 16 år gammel i en trykkeribedrift i Trondheim. Og fra tillitsvalgt i Norsk Grafisk forbund, til trykker, er han nå toppsjef for Polaris Media AS sin trykkeridivisjon.

Ikke beste start

Sjefen for Polaris-trykkeriet i Alta, Pål Jensen, hadde en hektisk dag i går, da flere av maskinene som lager trykkeplater stanset med ulike typer datafeil.

– Vi hadde litt innkjøringsproblemer, alt gikk ikke på skinner. Vi hadde testkjørt og gjort prøvinger før den første trykkingen av Finnmark Dagblad, men så slo liksom Murphys lov inn, det som kunne gå galt gikk galt, så vi ble litt forsinket. Utfordringer med innkjøringen vil det alltid være i denne bransjen, sa en ellers fornøyd trykkerisjef.

– Uvesentlig hvor

Sjefredaktør og adm. dir.  i Finnmark Dagblad, Arne Reginiussen sier det er uvesentlig hvor avisa trykkes, så lenge kundene får avisa slik de er vant til.

– For vår del er det aller viktigste at våre abonnenter ikke skal merke noe og da er det underordnet hvor avisa trykkes. Vi skulle selvfølgelig gjerne ha opprettholdt vårt eget trykkeri, men er glad for denne løsningen med trykking hos Polaris Trykk Alta AS. Den gir oss muligheten til å bruke pengene på journalistikken og det får vi når det blir en betydelig besparelse ved å leie trykk i stedet for å drive eget trykkeri, sier Reginiussen i en kommentar.