Det handler om eksportkroner i 2015, et tall som får den nye statssekretæren i Fiskeridepartementet til å smile stolt over norsk sjømat.

Går grundig til verks

Samtidig lover Frp-politikeren fra Alta å følge næringen nøye. Han vil sette seg grundig inn i forholdene, både i den tradisjonelle fiskerinæringen, i fiskeindustrien og i oppdrettsnæringen, der man har den største veksten.

Han påpeker at spesielt oppdrettsnæringen har store utfordringer med blant annet lakselus og rømming, og at dette er tema myndighetene tar på alvor.

Første oppdrag

Tirsdag opptrådte Alta-politikeren for første gang offisielt i sin nye rolle. Det skjedde i Tromsø der han deltok da eksporttallene for 2015 ble lagt frem av Norges Sjømatråd, tall som er historisk høye.

I fjor ble det eksportert sjømat for 74,5 milliarder kroner, noe som er 5,8 milliarder mer enn året før, som også var et rekordår.

– Til tross for at eksporten til Øst-Europa og Kina er redusert med nesten åtte milliarder kroner, så har bransjen maktet en rask omstilling, og har funnet nye markeder og muligheter, sier Terje Martinussen, som er direktør i Norges Sjømatråd.

De siste ti årene er eksporten doblet fra ca. 35 milliarder til drøyt 74 milliarder kroner. Oppdrett utgjør nå to tredjedeler av norsk sjømateksport, og laks ruver suverent på topp.

– Eksporten av norsk laks er tredoblet siden 2006, og passerte i fjor 50 milliarder kroner. Samtidig er prisen rekordhøy, og næringen har all grunn til å smile, sa Martinussen.

Alta som eksempel

Statssekretær Ronny Berg trakk inn hjemkommunen i sitt innlegg, og påpekte at Alta er et fiskeri-Norge i miniatyr.

– Vi har både en stor oppdrettsnæring, vi har en fin konvensjonell fiskerinæring og vi har en verdensberømt lakseelv, sa Berg. Han understreket at spesielt oppdrettsnæringen har utfordringer, og at han i sin nye rolle vil delta aktivt for at problemer med blant annet rømming og lakselus skal komme i orden.

– Det er gledelig å konstatere at det går godt i sjømatnæringen, og vi er stolte over de mange gode tallene. Men nå er det riktig tid for å rigge seg for fremtiden. Gode produkter og innovasjon må styrkes, gamle markeder må holdes vedlike og nye markeder skapes.

– Næringen drar nytte av høye priser, og har god tilgang på kvalifiserte arbeidere. Nå må man forberede seg på en best mulig fremtid, sa Ronny Berg.

Han ser også frem til krevende diskusjoner i Stortinget om fiskeindustriens fremtid, når den nye Sjømatmeldingen skal vedtas.

– I den tradisjonelle fiskeindustrien må vi fremme økt samhandel og fleksibilitet, og mye må forenkles for å øke konkurransekraften, sa Berg.

Små kystfartøyer blir færre, mens den havgående flåten med ombordproduksjon øker. Det er en av sakene som skaper temperatur langs kysten.

Polen størst

I årstallene fra Norges Sjømatråd kommer det frem at Polen nå er største enkeltland som Norge eksporterer til. Polen kjøpte sjømat for 6,9 milliarder kroner, en økning på 8 prosent. Mye av dette er råstoff som blir videreforedlet. Polen er blant annet størst i verden på å produsere røkt laks.

Nummer to på listen over store handelspartnere er Danmark, så Frankrike, Storbritannia og Nederland.

En utfordring sjømatnæringen står overfor nå, er å skape produkter yngre konsumenter ønsker. I polen er det utviklet lekre pakker med sild, som er blitt populær blant ungdommen. At laks pakkes i små stykker har skapt økt salg. Rå laks i sushi er blitt en suksess, og regnes nå som ungdoms-mat verden rundt.

– Det må være et mål å utnytte våre gode råstoff best mulig, og at det hele tiden skjer produktutvikling og innovasjon, sa Terje Martinussen.