Profesjonelle utredere skal veie Alta opp mot Hammerfest når laksegigantene skal finne ut hvor det lønner seg å etablere slakteri, får Altaposten bekreftet:

– Det er korrekt at vi har leid inn noen til å utrede det beste lokaliseringsalternativet for et slakteri, men utredningsarbeidet må fortsatt betraktes som en intern prosess, forklarer konsernsjef i Grieg Seafood, Andreas Kvame.

Han ønsker ikke å si hvem utrederne er.

  • I papirutgaven: Alta-rådmannen lover knallhard satsing for å tilfredsstille slakterikravene.

Investeringsvilje

Høyres ordførerkandidat ved siste valg, Ivar Pettersen, hevdet i valgkampen at en landing av den planlagte lakseslakteriet på Langnes utenfor Alta, ville bli en av de viktiste oppgavene for den nye ordføreren. Pettersen ble ikke ordfører, men har ikke endret oppfatning om hva som bør ha topp prioritet hos ordfører Monica Nielsen (Ap).

– Stemmer det at oppdrettsselskapene ikke har bestemt seg, og at de har valgt å hente inn ekstern kompetanse for å vurdere lokaliseringen, er det viktigere enn noen gang at Alta kommune signaliserer at utfyllingen av Langnes går som planlagt. Alta kommune må ikke nøle med investeringene og vise stor vilje for tilrettelegging, sier Pettersen i en kommentar til Altaposten.

Uenighet

Det ble like før årsskiftet kjent at NRS flytter slaktingen ut av Finnmark. Det blir dermed nedbemanning med 50 ansatte på Cermaqs slakteri i Rypefjord. Cermaq vil til tross for dette ha høy aktivitet ved slakteriet i Hammerfest. Bemanningen i 2016 blir som en følge av mindre slaktevolum redusert fra to til ett skift når avtalen om slakting for NRS utløper ved årsskiftet. NRS har skrevet avtale med Lerøy og skal slakte fisken sin på Skjervøy.

Etter det Altaposten har grunn til å tro er ikke de tre store nasjonale oppdrettsgigantene kommet nærmere en avgjørelse hvor det skal etableres et stort lakseslakteri for regionen. De tre selskapene NRS, Grieg og Cermaq produserer store mengder laks i Vest-Finnmark  Det har lenge vært kjent at det kun er to lokaliseringsalternativ; Alta eller Hammerfest.

– Per i dag kan de se ut som det står mellom Alta og Hammerfest, men utredningen kan komme opp med andre alternativ, konstaterer Kvame.

– Betyr det at NRS fortsatt kan være aktuell som aktør i et felles slakteri?

– Som sagt er ingenting utelukket. Vi er i en prosess der vi ser på alle muligheter og det vil være feil å utelukke noen løsning i denne fasten, fastholder konsernsjefen.

Tenkepause

Planene om stort lakseslakteri i Alta har en lang forhistorie. Det startet med at Volden Group, som senere fusjonerte med Grieg Seafood, ville flytte lakseslakteriet fra Simanes til Møllenes i Kåfjord. Det viste seg etter hvert at Møllenes ikke tilfredsstilte kravene til areal eller kapasitet på vannforsyning. I forståelse med Alta kommune ble nye alltarntiv undersøkt, og Langnes utenfor Talvik ble pekt ut. Området må imidlertid opparbeides og utfylles. Det siste planlegges med overskuddsmasser fra E6-utbyggingen vest for Alta.

Oppdrettsgigantene har snakket sammen, og det så lenge ut til at alle tre ville gå inn i et nytt felles slakteri. Når NRS nå har skrevet kontrakt med Lerøy og flyttet slaktingen fra Cermaq-anlegget i Hammerfest til Skjervøy, synes muligheten for et felles slakteri for alle tre aktørene å være mindre sannsynlig.

– Det behøver ikke være dårlig nytt for Alta at NRS velger vekk Hammerfest til fordel for Skjervøy. Det kan være et signal om at Hammerfest er i ferd med å tape kampen mot Alta med hensyn til lokaliseringen. Selv om det kun blir Grieg og Cermaq som går i gang med et felles slakteri, vil råstofftilgangen være enorm, sier en kilde i oppdrettsnæringen.

Cermaq vurderer

Ifølge det Altaposten vurderer som sikre kilder innen oppdrettsnæringen, skal Grieg og Cermaq ha bedt eksterne aktører vurdere alle parametre som har betydning for en lokalisering av slakteriet. Utrederne skal veie fordeler og ulemper på to lokaliseringsalternativ, Hammerfest og Alta, opp mot hverandre. Denne rapporten hevdes å være klar tidlig høst 2016. Til dette sier regiondirektør Gunnar Gudmundsson i Cermaq følgende til Altaposten:

– Det er riktig at vi utreder mulighetene, men vi har ikke kommet vesentlig lenger med utredningen.