Anita Håkegård Pedersen (SV) sier at det er på tide at alle går i seg selv for å få bukt med bruken av pirattaxier.

– Svart omsetning tilkommer ikke noen, og slik jeg har forstått, har det også har blitt veldig stort i Alta.  Det har blitt veldig omfattende med folk som kjører hele natten, opptil 20 biler er i sving, sier hun.

Kun piratene vinner

Varaordfører Pedersen påpeker at «alle» taper når folk velger å benytte seg av pirattaxier.

– Ved kun å støtte svart virksomhet går både drosjeetaten og kommunen glipp av store pengesummer på sikt. Skal vi ha en drosjenæring i byen må vi også bruke den. Kanskje kan flere ungdommer ta drosjelappen og melde sin tjeneste til drosjenæringen i stedet?

Og utviklingen er ifølge varaordføreren ikke positiv.

– Piratvirksomhet har det vært i all sin tid, men det er klart at nå er det ikke lengre kun snakk «kompiskjøring». Det er har blitt en omfattende virksomhet med apper og grupper på Facebook hvor man melder seg for kjøring eller bestiller privatsjåfører. Det å kun tenke på å komme seg billig hjem på kvelden er kortsiktig tenkning, ved å kun bruke svart virksomhet går man glipp av masse penger.

– Det er jo ganske skuffende at vi er med på å bygge oppunder svart virksomhet – og jeg snakker ikke bare om ungdommer nå, legger hun til.

Utrygt

Selv om fristelsen kan være stor når man står tynnkledd etter en tur på byen, håper Pedersen at folk tenker over risikoen ved å sette seg inn en ukjent bil.

– Hva vet man om den som kjører? Er personen edru? Mye kan gå galt, sier varaordføreren.

Dialog med næringen

Pedersen informerer om at de på nyåret skal sette seg ned med næringen og andre interessenter for å kartlegge omfanget.

– Næringen kom selv til oss og sa de ønsker et møte sammen med blant andre politiet og skatteetaten. Selv om jeg har ikke noen klare svar på hvordan vi skal løse problemet, så det er viktig at vi ser på det sammen.

Politiet må på banen

– Erfaringer fra andre byer i Norge viser at man må samarbeide med blant annet politiet, og også ha et fokus på problematikken. Jeg er overbevist om at politiet må være mer synlig. Men så var det det med de ressursene da. Uansett er det nyttig å samarbeide og ikke minst jobbe for å få en holdningsendring blant folk, sier Pedersen

– Det hjelper ikke å lukke øynene, problemet blir uansett ikke borte. Så det å koble inn politiet tror jeg er den riktige veien å gå. Vi må starte et sted, og det er ikke slik at det må koste penger. Men det er uansett snakk om å prioritere de ressursene som finnes i politiet, avslutter Pedersen med.