– For oss er Prestegårdsjordet selve symbolet på hva vi mener med jordvern. Her har vi noe av den beste matjorda i hele Alta, og så skal vi si ja til nedbygging straks det kommer sterke kapitalkrefter på banen. Det kan vi ikke være med på, sier gruppeleder i MDG, Miriam Akkouche.

I siste kommunestyre signaliserte også Senterpartiet og Jan Martin Rishaug at de vil ta kampen for jordvern og mot en ny bydel og vei gjennom landbruksarealet. Venstres Trine Noodt stiller opp sammen med MDG og Sp for å verne matjord. Hun er også klar på at Venstre ikke vil si ja til bompenger.

– Alta vil stå seg godt selv om avlastningsveien ikke kommer på mange år. Det handler om jordvern, men også om at Venstre har gått til valg på nei til bompenger, konstaterer Noodt.

I MDG varsles det nå kamp internt i flertallskonstellasjonen. Partiet regner med at Ap, SV, KrF og uavhengig vil sette seg sammen med MDG for å avklare hvordan samarbeidserklæringen om jordvern skal følges opp i praksis, og hvordan ordførerkonstellasjonen skal takle spørsmålet om bompenger.

– Vi i MDG mener at det er store muligheter til å bygge et tettere, og med det et bedre sentrum. Det er absolutt ikke behov for å bevege seg inn på Prestegårdsjordet. For oss er dette en kjempeviktig sak, noe vi profilerte som vår viktigste sak i valgkampen.

– Men arealplanen som har avsatt området til avlastningsvei og framtidig utbyggingsareal ble vedtatt enstemmig?

– Vi ser at det er partier som var med på vedtaket som fortsatt er mot å ta det i bruk. På deler av arealet er det også lagt inn et vern fram til 2020. Uansett har ikke MDG vært med på dette, og vil vil jobbe for å få vernet matjorda.

  • Alta Næringsforening gikk med sin styreleder Harald Karlstrøm allerede før valget ut og ba politikerne gi full gass for å få realisert avlastningsveien. I et leserinnlegg pekte Karlstrøm på at avlastningsveien var en nøkkel til vekst og utvikling. Til Altaposten sier Karlstrøm at toget går nå, og kommer ikke avlastningsveien med i neste NTP vil den sannysnligvis ikke kunne realiseres før etter 2030.