Et gravfølge på 60 skulle hentes fra Langfjordhamn til Sandland i går. Men uværet de siste dagene har herjet over Finnmark gjorde det helt umulig å komme seg med båt til kirkestedet i Ytre Loppa.

– Transportøren Boreal gjorde virkelig sitt ytterste for å komme oss til unnsetning med båten, men både prest og mannskap fant ut at det ikke var noen god ide å utfordre naturkreftene, sier Bengt Stabrun Johansen, sønnen til Johannes Stabrun Johansen som nylig gikk bort, 82 år gammel.

Minnestund

Avdøde var kjent som ekspediør, brøytesjåfør og fiskarbonde i sitt kjære Langfjordhamn, der han bodde helt til det siste. Nå er det bare et fåtall fastboende igjen i bygda.

GJORDE SITT YTTERSTE: Boreal forsøkte å komme gravfølget til unnsetning, men måtte snu etter at de la ut fra Øksfjord i nitida tirsdag morgen. Foto: Illustrasjonsfoto

– Vi hadde en veldig flott minnestund for min far sist mandag, men selve begravelsen tirsdag ble dessverre utsatt på grunn av værholdene. Det illustrerer veldig godt hvordan naturkreftene i Finnmark kan gjøre ting vanskelig. I en situasjon der man allerede har sorg og savn, blir det en ekstra belastning, medgir Bengt, som forteller at enkelte av de 60 som ble værfast i Langfjordhamn måtte gjøre vendereis onsdag formiddag.

– Jeg ønsker å rose Boreal, som gjorde sitt ytterste for at begravelsen skulle gå sin gang, men av og til vil ikke værgudene spille på lag, sier Bengt.

Begravelse i morgen

Håpet er nå at begravelsen blir gjennomført på Sandland torsdag.

– Man er jo i en sår situasjon. Da er det tungt med ekstra usikkerhet, men nå er Sea Runner leid inn for at vi alle skal komme oss fra Langfjordhamn til Sandland, sier Bengt.

Værforholdene i Loppa har vært alt annet enn enkle de siste dagene, med ekstremt snøfall, sterk vind og to snøskred i henholdsvis Øksfjordbotn og mellom Tverrfjord og Myrnes.