SMÅKRAFTVERK: NVE sier ja til Stjernevatn og Korselva, men nei til Kjerringelva.
(Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

SMÅKRAFTVERK: NVE sier ja til Stjernevatn og Korselva, men nei til Kjerringelva. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Anbefaler to kraftverk

Ja til Finnmark Kraft, nei til Alta Kraftlag.

NVE anbefaler bygging av både Stjernevatn kraftverk i Alta og Korselva i Kvalsund.

Derimot er anbefalingen til olje- og energidepartementet et nei til konsesjon for Kjerringelva kraftverk i Alta, heter det i en pressemelding fra NVE. Det betyr at Alta Kraftlag får nei, begrunnet med at dette gir for store inngrep for landskap og reindrift.

– NVE vurderer at skader og ulemper for private og allmenne interesser er større enn nytten av tiltaket, heter det i en pressemelding. Prosjektet ville gitt 6,4 GWh, som tilsvarer strømbruken til 320 husstander.

Ja til to kraftverk

Finnmark Kraft er søker for Stjernevatn som vil gi 8 GWh med fornybar energi, det vil si strømbruk til 400 husstander. Utbyggingen har inntak i Stjernevatn med avløp i Lerresfjorden og konsesjonen gir anledning til å regluere vannet med to meter. Det er negative konsekvenser for naturmangfold, landskap og reindrift. NVE vil imidlertid kreve avbøtende tiltak for vannføring og reguleringshøyde, og mener fordelene er større enn ulempene.

Prosjektet til Finnmark Kraft i Korselva vil gi 25 GWh som tilsvarer strøm til 1250 husstander. Også her er det reindrift, landskap og naturmangfold som er ankepunktene. Omløpsventil kreves og anleggsperioden skal tilpasses reindriftas bruk av området, er forutsetningen for grønt lys.

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør
Leses nå
 

Siktes for ruskjøring

– Ble stanset etter tips fra publikum.

Eldre spiser fortsatt mer fisk enn yngre

Og vi i Nord-Norge er landets ivrigste fiskespisere.

– Kom til rasert campingvogn

81-åring langt nede av synet som møtte han på «Bruse bro».

Få bryr seg om kronekursen i ferien

– Liten betydning for feriebudsjettet.

– Flere lovbrudd

LO ber sommerjobbende ungdom være obs i et tøft marked.

skyting

Ble norgesmester på hjemmebane

Knut Saxe Kjeldsberg var suveren på Kvenvikmoen.

fotball

Jublet for tidlig

Christian Reginiussens scoring holdt ikke til poeng i toppkampen.

fotball

Sterkt bortepoeng

Både BUL og Byåsen scoret på overtid.

Nådde fram der andre kom til kort

Vilde Signora sjarmerte  Solvik-Olsen i senk.