– Alle som jobber der er helt herlig, sier Stephansen som vil gi Altapostens julestjerne til de ansatte i omsorgsboligen der søsteren bor.

Selv er hun født og oppvokst i Alta, men flyttet for 21 år siden og bor i dag i Danmark.

– Etter at mamma døde fryktet jeg at jeg skulle miste kontakten med Anette. Hadde det ikke vært for personalets innsats hadde jeg visst mye mindre om henne enn jeg gjør i dag, sier hun.

Respekt og empati

Fire ganger i året prøver hun å møte Anette, men det er ikke alltid så lett å få til. Søsteren har hverken språk eller tegnspråk. Da er det viktig med gode hjelpere for å opprettholde kontakten.

– De er så utrolig flinke. De hjelper oss for eksempel med å snakke sammen i telefonen, jeg forteller hvordan jeg har det til Anette og de forteller hvordan hun har det. De utgjør den store forskjellen, sier Stephansen.

Med personalets hjelp kan søstrene reise på besøk til hverandre eller på ferie sammen. Når Anette reiser er noen fra personalet med på både reisen og oppholdet.

– De har en veldig respekt for det private hjem. De har en fin empati for min søster og en forståelse og engasjement for familielivet. Det er godt å komme på besøk dit og jeg føler at jeg er en del av familien, sier Stephansen.

– Jeg og Anette har et søskenforhold og ikke et pleier-pasient-forhold. Det setter jeg veldig stor pris på.

Vil ikke ha skryt

Spesielt vil Stephansen trekke fram hovedkontakten til søsteren gjennom 20 år, Jorunn Mortensen. Når Anette reiser bort er ikke Mortensen bare reisefølge, men også med under oppholdet. Noe som ikke er en del av jobben. Likevel vil hun ikke ha skryt for det.

– Det er fint at arbeidsgiver gir rom for slike ting, påpeker hun.

Hun er ikke så begeistret for oppmerksomhet, selv om hun setter pris på anerkjennelsen.

– Alle som jobber her gjør sitt ytterste, sier Mortensen

Feirer jul sammen

De andre beboerne i omsorgsboligen drar som regel til familiene sine i jula, men etter at mora døde har ikke Anette bestandig gjort det samme. For henne er det er ikke så lett å reise ned til Danmark. Noen julaftener har Anette derfor blitt invitert på besøk hos Mortensen og hennes familie. Mortensen beskriver deres forhold som veldig fint:

– Vi er trygge på hverandre.

Andre hjem

Respekten for privatlivet til de som bor i omsorgsboligen beskriver Mortensen som innarbeidet siden dag en.

– Hvordan ønsker vi å ha det i hjemmet vårt, må vi spørre oss selv. Samtidig er det viktig å huske at vi også er forskjellig. Alle har jo ikke de samme husreglene, sier Mortensen.

Hun trives godt med jobben:

– Dette er som mitt andre hjem. Halvparten av den våkne tiden er jeg jo her.