Fylkestinget bevilget torsdag 500.000 kroner til kontrollutvalgets arbeid.

Omstridt prosess

I høst ble det kjent at nytilsatt leder for sekretariatet, Pia Svensgaard fikk mistillit av sine ansatte og ble permittert fra stillingen. Så ble redaktør i sekretariatets publikasjon Barents Observer, Thomas Nilsen, avskjediget.

Umiddelbar etter avskjeden ble det kjent at Nilsen fikk en lønnskompensasjon, men ikke anledning til å komme tilbake til sin stilling. Derimot startet han nærmest umiddelbart etter avskjeden nettavisa Independent Barents Observer.

Beholder lederlønn

Svensgaard på sin side har nå forlatt lederstilling og startet i ny jobb og skal etter at hun har hatt et halv års studiepermisjon kommer tilbake til Barentssekretariatet som spesialkonsulent med arbeidssted Tromsø. Samtidig beholder hun lederlønnen på 970.000 kroner.

Da uroen rundt Barentssekretariaet ble kjent i midten av forrige måned, gikk Jo Inge Hesjevik ut med krav om at kontrollutvalget måtte granske sekretariatets virksomhet. Og det har et enstemmig fylkesting nå sluttet seg til.

Full granskning

I forslaget som alle fylkestingets partier sto bak, og framlagt av Aps Sylvi Jane Huseby, heter det at fylkestinget ber kontrollutvalget om å iverksette en fullstendig selskapskontroll av Barentssekretariatet. I dette arbeidet skal det utføres en forvaltningsrevisjon. Her inngår en systematisk vurdering av økonomi, produktivitet, måloppnåelse og virkninger utfra eiernes vedtak og forutsetninger. Videre skal det foretas en eierskapskontroll, herunder kontroll om den som utøver eierinteressene gjør dette i samsvar med fylkeskommunenes vedtak og forutsetninger